Vsi potniki, ki bodo od 16. avgusta naprej v Slovenijo vstopili z letalom ali ladjo, bodo morali pred vstopom izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov (dPLF), poroča Javna agencija za civilno letalstvo.

Elektronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu s 16. avgustom 2021 uvaja tudi Slovenija, enak obrazec za vstop v državo od potnikov namreč že zahtevajo Italja, Grčija in Malta. 

Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF obrazec). Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine.

Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ne bo potrebno izpolniti dPLF (razen v primeru, če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče). Posadki letala ali ladje ne bo potrebno izpolniti dPLF obrazca.

Elektronski obrazec za sledenje potnikov. Vir: Spletna stran EU PLF

Glavni namen je preprečitev širjenja bolezni

Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni.

Potniki morajo med drugim predložiti podatke o prevozu in potovanju, osebne in kontaktne podatke ter kontakt za nujne primere.

Obrazec omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU, s čimer je sledenje stikom potnikov bolj učinkovito in uspešno, navajajo v Javni agenciji za civilno letalstvo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice