V kavarni Astoria je Nova Slovenije predstavila kandidate VII. In VIII. volilne enote.

Vizijo in program stranke NSi je na začetku predstavil predsednik stranke Matej Tonin in izpostavil, da misli stranka »resno odpravljati vse ovire, ki Sloveniji preprečujejo, da bi postala država priložnosti in zadovoljnih ljudi«. Kot je dejal, se zavzemajo za izboljšanje trenutnega gospodarsko-poslovnega okvirja, njihov program pa je podnaslovljen »15 rešitev za Slovenijo med 15 najboljših držav sveta«.

Za nižje davke

Želijo si preprosto logiko, da bi lahko z nižjimi davki pobrali več proračunskih virov in s tem vsem državljanom zagotovili boljše življenje. Kako? Z nižjimi davki bi bilo manj vprašanj 'z računom ali brez', manj sive ekonomije in manj dela na črno, menijo.

Tako predlagajo davčno reformo, ki se zavzema za vse državljane – tako javnega kot zasebnega sektorja, katerim bi lahko »v njihovih žepih ostalo najmanj 50 evrov več«. »Z našo davčno reformo se pri minimalni plači nabere 50 evrov več na mesec, kar pomeni 600 evrov več na leto, kar je skoraj še ena dodatna plača,« je zatrdil Tonin.

Dvig splošne dohodninske olajšave: Isti bruto, isti neto

Predlagajo dvig splošne dohodninske olajšave na 8.000 evrov, kar pomeni, da bi ob istem bruto dobili isti neto. Tako ne bi povečali strošek za gospodarstvo, temveč neto plače.

In kako nadomestiti ta proračunski izpad državne blagajne, ko bi se odpovedala delu dohodnine pri plačah? Prepričani so, da bi se ta višek vrnil. Ljudje bi jih zapravili v trgovinah, gostilnah, na potovanjih, kulturnih prireditvah … Pri vsem pa bi se tako plačal davek na dodano vrednost. Hkrati pa domača potrošnja po njihovih ocenah pomeni več povpraševanja po različnih izdelkih, s tem pa se zagotavlja več delovnih mest ter večji priliv v pokojninsko in zdravstveno blagajno, pojasnjuje Tonin.

»Delo se mora izplačati«

Tonin je tako izpostavil razliko, ki obsega manj kot 200 evrov, ki nastane med družino z minimalno plačo ali tisto s socialno podporo. Zato NSi meni, da mora delo ponovno postati vrednota in se mora izplačati. Pri tem poudarjajo, da se morajo vsi zdravi in za delo sposobni vključiti v sistem opravljanja družbeno koristnih del v zameno za socialno podporo.

Predstavitev 11 kandidatov

V tej luči so predstavili 11 kandidatov, ki so opisali različne programske točke in nakazali del svojih rešitev. Martin Mikolič, župan Rogatca, poudarja pomen enakomernega razvoja, ki bi zadeval tudi Maribor, ureditev lokalne uprave – torej urediti financiranje občin in poskrbeti za skladen regionalni razvoj. Ob tem je izpostavil tudi pomen prijaznega poslovnega okolja.

Borut Košič, predsednik občinskega odbora NSi Slovenska Bistrica, je izpostavil težavo varnosti, obsodil ekonomske migracije, propadlo vojsko in policijo, ki po njegovih besedah nima urejenih osnovnih razmer za delo. Meni, da bi bilo treba vojsko in policijo nagraditi, ne pa jih uvrstiti med javno upravo.

NSi: Mariborski poslanci pozabljajo na Maribor

Bernard Memon, predsednik mestnega odbora NSi Maribor, je v imenu še drugih mariborskih kandidatov zagotovil, da težijo k temu, da se podpišejo zaveze, ki se jih bodo v primeru izvolitve držali, saj da aktualni mariborski poslanci na svoje mesto pozabijo takoj, ko se zapeljejo čez tunel proti Ljubljani.

Tako mariborski kandidati menijo, da je čas za enakost in decentralizacijo, saj bomo po njegovih besedah postali »zrela družba« takrat, ko bodo zagotovljeni enaki pogoji za vse pokrajine oziroma kraje. Ob tem je zagotovil, da se zavedajo, da to stane, a bi pokrajine morale dobiti delež sredstev, s katerimi razpolaga vlada sedaj.

Poudaril je tudi pomen kohezijske politike, ki bi namenila več kohezijskih sredstev nerazvitim regijam, hkrati pa bi z olajšavami spodbudila podjetja, da se odločijo tukaj zaposlovati in s tem omogočati dobiček.

Drugi so poudarili tudi nelikvidnost na področju šolanja – Slovenija v mlade vlaga, jih izobražuje, nato pa ti odidejo. Opozorili so tudi na težave, s katerimi se soočajo dnevni migranti, na nizko rodnost in na ukrepe, ki bi podpirali družine, na pomen medgeneracijskega sodelovanja in izravnavo praga minimalne plače in minimalne pokojnine.

Opozorili so tudi na napake prejšnjih vlad na področju kmetijstva ter na pomen samooskrbe – pridelave lokalne in domače prehrane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice