Slika je simbolična.
Trgovinska zbornica Slovenije in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivata k odgovornemu ravnanju potrošnikov ob obisku prodajaln. Izvajalci trgovinske dejavnosti bodo primorani opravljati tedenska testiranja.

Z novim vladnim odlokom, ki vstopa v veljavo v tem tednu, se ponovno odpira večina prodajaln. Za odprtje mora biti zagotovljen pogoj tedenskega testiranja na covid-19, ob upoštevanju vseh ostalih že ustaljenih ukrepov, za preprečitev širjenja virusa.

Trgovinska zbornica Slovenije in ministrstvo za zdravje organizirata brezplačna testiranja za zaposlene trgovce in trgovke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Trgovinska zbornica Slovenije in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v želji po nemotenem delovanju prodajaln pozivata vse zaposlene in seveda tudi potrošnike k upoštevanju ukrepov podanih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe s covidom-19.

Brezplačna testiranja

Vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom prepoveduje delo zaposlenim, ki ne dokazujejo negativnega rezultata na okužbo.

V Trgovinski zbornici Slovenije so se za brezplačna testiranja odločili zaradi razbremenitve trgovskih subjektov, ki bi bili drugače sami primorani organizirati testiranja za svoje zaposlene.

Brezplačna testiranja trenutno potekajo v Ljubljani, Celju, Kopru, Postojni in Kočevju ter zdravstvenih domovih v Mariboru, Krškem, Novi Gorici, Trbovljah, Kranju in Ptuju.

Testiranja so ponovno pokazala, da trgovina ni vir okužb, pravijo. Na testiranjih Trgovinske zbornice Slovenije so namreč doslej zabeleženi zgolj negativni rezultati testiranj.

Trgovci se morajo strogo držati vseh dodatnih zaščitnih ukrepov in upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje nadaljnje širitve covida-19.

Ukrepi so sledeči:

  • kriterij števila potrošnikov po prodajni površini (ena stranka na 30 kvadratnih metrov prodajnega prostora v prodajalnah), velja tudi za trgovske centre, kar pomeni, da ga je potrebno spoštovati v vsaki posamezni prodajalni trgovskega centra kakor tudi v trgovskem centru kot celoti,
  • dostopnost razkužil - glede na velikost prostora, pri vhodu, izhodu in na več vidnih mestih v prostoru,
  • redno prezračevanje in razkuževanje delovnih površin, 
  • zagotavljanje ločenih vhodov/izhodov v trgovske centre in tako dalje.

Nadaljnjo odgovorno ravnanje za preprečitev širjenja okužb omogoča nakupovanje tekstilnega blaga, ki do pred kratkim, razen preko spleta, ni bilo mogoče.

Na Trgovinski zbornici Slovenije in ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razumejo potrebo in povpraševanje potrošnikov, ki si po polletnem zaprtju določenih prodajaln želijo vsaj približno vrnitev v normalo.

Ob tem pozivajo potrošnike k doslednem izvajanju vseh zaščitnih ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. K nošenju zaščitnih mask (pokrita usta in nos), razkuževanju in čim pogostejšem umivanju rok, vzdrževanju ustrezne varnostne razdalje (vsaj dveh metrov) do drugih v in pred prodajalnami, uporabi ločenih vhodov in izhodov v trgovske centre ter ustrezne medsebojne razdalje v čakalnih vrstah pred centri.

»Zavedamo se, da lahko le vsi skupaj z našim odgovornim ravnanjem, preprečimo zaostrovanje ukrepov in ponovno zaprtje prodajaln, kar bi za trgovske subjekte pomenilo še večjo gospodarsko škodo,« navajata Trgovinska zbornica Slovenije in ministrstvo za gospodarski razvoj.

Luka Drašler Florjančič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice