Občina Radenci je to nedeljo dobila novega župana, potem ko je Roman Leljak v drugem krogu lokalnih volitev premagal Emila Šmida in si zagotovil štiriletni mandat.

Volivke in volivci v Radencih so se odločili za Leljaka, človeka z burno preteklostjo, ki bo bržkone edini slovenski župan, ki je v osebnem stečaju.

Nov župan radenske občine je del življenja preživel tudi za zapahi. Leta 2008 je moral na prestajanje zaporne kazni, in sicer zaradi goljufanja pri posredovanju posojil in zlorabe kartice Diners club. 

Njegovi grehi segajo v leto 1993, takrat je pri avstrijski banki Leasfinanz lažno prikazal več slovenskih posojilojemalcev, avstrijska posojila, vrednost teh je bila okrog 54 tisoč evrov, pa so nato romala v njegov žep. 

Vendar pa to ni bila edina in največja goljufija, ki so mu jo dokazali. Kot direktor podjetja Avto Ideal je namreč med junijem 1995 in septembrom 1996 oškodoval kar 448 vlagateljev, pri čemer je znesek na koncu znašal nekaj več kot 900 tisoč evrov.

Med žrtvami tudi Terme 3000

Leljak se je prav tako moral zagovarjati zaradi obtožb, da si je ustvaril protipravno premoženjsko korist v vrednosti 144 tisoč takratnih tolarjev. V tem primeru je oškodoval Terme 3000, pri katerih je z naročilnico nabavil sto kopalnic vstopnic, računa pa naj ne bi nameraval poravnati. 

Ironično je, da bo torej Leljak na čelu občine, kjer se lahko pohvalijo s termami in posledično dobrim turizmom, pa čeprav so bile ravno terme ena izmed njegovih 'žrtev' v preteklosti. Zanimivo bo torej videti, kakšno bo sodelovanje občine in Zdravilišča Radenci, ki je podobno kot Terme 3000, pod okriljem Sava Turizem.

Vsak greši, največjih greh je, če se iz tega ničesar ne naučiš

Toda na grehe iz preteklosti so volivke in volivci v Radencih kot kaže pozabili, oziroma so se odločili, da si Leljak kot vse kaže zasluži drugo priložnost. Tudi sam naj bi se svojih napak iz preteklosti zavedal, kar je nedavno povedal tudi v soočenju na TV IDEA.

»Grehi so življenjski, mnogi jih naredijo, ampak največjih greh je, če jih ponavljaš in se iz njih ničesar ne naučiš. Jaz mislim, da sem tudi veliko dobrih stvari naredil v družbi in da podtikanje vsega tega za nazaj nima smisla. Dajmo se raje pogovarjati o programih, o tistem, kar je potrebno v občini narediti in nam bo veliko bolje.«

Ravno turizem, o katerem je bilo govora prej, je ena izmed stvari, ki bi se jih po njegovih besedah dalo nadgraditi.

»Seveda smo to turistično ime malo izgubili v teh 27 letih. Verjamem pa, da so temelji še vedno dovolj močni, da na njih lahko zgradimo neke nove zgodbe in v to smer želim županovati.«

Odgovor ali so temelji dovolj trdni ali ne, bo verjetno znano že v bližnji prihodnosti, ko bo jasno, kako se bo delal lotil župan, katerega dolg je skorajda dvakrat večji kot proračun občine, v kateri bo županoval.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice