Slika je simbolična.
Vlada se odpoveduje dajatvam za dizel na bencinskih servisih na avtocestah. To pomeni, da bomo dizel na avtocestnih servisih po istih cenah kot zunaj avtocest lahko tankali vsi.

Vlada je danes sprejela dve uredbi, s katerima zaključuje del pogajanj z avtoprevozniki, je sporočil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Prispevki za bencin ostajajo, medtem ko dajatev za dizel na bencinskih servisih na avtocestah ne bo več. 

Od naftnih trgovcev, ki delujejo v Sloveniji, vlada pričakuje, da znižajo svoje marže, ki jih imajo trenutno na avtocesti in se čim bolj približajo regulirani marži, ki velja na bencinskih servisih izven avtoceste.

»S to uredbo vlada začasno ureja res visoke cene naftnih derivatov. Imamo tudi zagotovila s strani avtoprevoznikov, da ne bodo masovno tankali goriva izven avtocest,« je dejal minister.

Neprekinjena oskrba z naftnimi derivati

Na ta način želijo normalizirati cene in zagotoviti neprekinjeno oskrbo z naftnimi derivati.

»Poudarek bi dal še enkrat, da gre za ukinitev dveh prispevkov samo na dizel za bencinske servise na avtocestah,« je dejal Kumer in pojasnil, da to velja za vse tiste, ki bodo tankali dizel na avtocesti.

Kot odgovor na krizno stanje na bencinskih črpalkah v preteklih dneh, pa je zagotovil, da so naftni trgovci svoje zaloge uspešno napolnili v preteklih dveh ali treh dneh, tako da so vrnili stanje nazaj na normalne nivoje: »Imamo zagotovila, da se stanje normalizira. Pristojni organi preiskujejo, zakaj je do tega prišlo.«

Gre za kratkotrajne ukrepe, ki bodo trajali mesec ali dva. »Cene so včeraj začele padati, kar vzbuja novo upanje, da se bo cena temu primerno znižala za bencinske servise,« je komentiral.

Uredbe bodo predvidoma danes šle v uradni list in takoj naslednji dan stopijo v veljavo. »To pomeni, da če se to zgodi danes, bodo uredbe v veljavi že jutri, zagotovo pa ne bo trajalo več kot dva dni,« je zaključil Kumer. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice