Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ponovno pozvala vlado k odprtju vseh storitvenih dejavnosti, saj so nekatere zaprte že več mesecev, stiske obrtnikov in podjetnikov pa so iz dneva v dan večje.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so prepričani, da bi z odprtjem zamejili delo na črno, obenem pa bi se dejavnosti opravljale pod strogim nadzorom, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb.

Na vlado naslovili zahtevo za odprtje vseh trgovin

Frizerji in kemični čistilci, ki v tem času lahko delajo, sporočajo, da svoje delo opravljajo varno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, pravijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Strogih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa se po njihovih navedbah držijo tudi stranke. Na stotine obrtnikov in podjetnikov, ki jim ni dovoljeno delati, pa se vsak dan obrača na Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije s prošnjo, da bi lahko spet delali. To si želijo celo bolj kot ukrepe pomoči v protikoronskih paketih, pravijo v obrtno-podjetniški zbornici.

Zato so na vlado ponovno naslovili zahtevo za odprtje vseh trgovin (ne glede na vrsto blaga), kozmetične dejavnosti (ne zgolj pedikure), usnjarske in tekstilne dejavnosti, avtošol, fotografske dejavnosti in fotokopirnic, dejavnost cvetličarjev in vrtnarjev, avtopralnic, avtosalonov, avtoservisne dejavnosti, zlatarn, urarn ter ostalih servisnih dejavnosti, gradbena ter vzdrževalna in montažna dela pa naj se dovolijo tudi na zunanjosti objektov in v naseljenih stanovanjih ter hišah, ki so v času del prazna.

Gostinci pa si želijo, da bi jim dovolili vsaj strežbo malic za podjetja, podobno kot v menzah v podjetjih, ter strežbo na terasah oziroma vrtovih gostinskih lokalov.

Z odprtjem manj prenosov okužb

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pravijo, da glede na to, da se epidemiološka slika umirja, pričakujejo, da bo vlada prisluhnila njihovim argumentom in odprla dejavnosti.

Kot pravijo, si upajo trditi, da bo z odprtjem manj prenosov okužb, saj bodo zamejili delo na črno, ki zdaj poteka brez nadzora in pogosto brez upoštevanja zaščitnih ukrepov.  Po drugi strani pa bo tudi manj zasebnih druženj, saj bodo ljudje ponovno na svojih delovnih mestih,« je prepričan predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki obenem poziva državljane, da se cepijo in s tem pripomorejo k čimprejšnji normalizaciji razmer.

Obrtne dejavnosti niso nikoli bile vir okužb

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ob tem vnovič opozarja, da obrtne dejavnosti niso nikoli bile vir okužb. Tveganje za prenos okužb je celo manjše v majhnih podjetjih in storitvenih obratih, saj imajo manj strank ali pa se storitev opravi celo brez stika s strankami. Poleg tega pa se vse obrtne in storitvene dejavnosti izvajajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov in vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Podjetja in obrtniki se obnašajo odgovorno, s svojim doslednim upoštevanjem priporočil pa so že večkrat dokazali, da so sposobni dejavnosti izvajati povsem varno.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DESNIČAR (nepreverjen)

ODPRITE terase, da se prekužimo........šmarnica pa klinton najboljše zdravilo.....dedek pravi....to je premočno za mlade......še mi stari noremo.....

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kafiči in restavracije bi lahko bili čez dan odprti s strežbo izključno na odprtem. Prav tako bi lahko ves čas delali frizerji, avtopralnice, pedikura... - seveda ob upoštevanju ukrepov.

Navijac (nepreverjen)

Tocno tako.Podpiram

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Starejše novice