Slika je simbolična.
Državni zbor je predlog Slovenske demokratske stranke za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija zavrnil.

Slovenska demokratska stranka je želela izvesti razpis posvetovalnega referenduma o spremembi zakona o Radioteleviziji Slovenija, da prispevek za Radiotelevizijo Slovenija ne bi bil več obvezen.

Za predlog je glasovalo 28 poslancev, proti pa 54, zato je bil zavrnjen.

Po navedbah predlagateljev je nacionalna televizija v zadnjih desetih letih izgubila med 200.000 in 250.000 gledalcev. Želijo, da bi se gledalci in poslušalci sami odločili, ali bodo plačevati prispevek za Radiotelevizijo Slovenija in v kakšni višini.

Vlada meni, da je razpis referenduma nedopusten

V Sloveniji je prispevek v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami višji, učinkovitost javnega zavoda pa manjša, menijo. Vprašanje na posvetovalnem referendumu bi se glasilo: Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka za Radiotelevizijo Slovenija?

Za predlog referenduma so se zavzeli tudi v Novi Sloveniji.

Ministrstvo za kulturo je medtem posvarilo, da bi predlog sprememb pomembno posegel v finančni položaj Radiotelevizije Slovenija, zaradi česar bi bila pravica do javnega obveščanja zelo okrnjena. Javni zavod namreč ne bi mogel več uresničevati javnega interesa. 

Predlagatelji želijo spraviti javni zavod v finančno krizo in propad, meni vlada, ki predlog za razpis referenduma vidi kot nedopusten.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Suska (nepreverjen)

Seveda!!Narod se ne sme vprašati,ker bi jih preveč bilo,da se ukine naročnina!🤢🤢

Leka (nepreverjen)

Vprašaj me ?

In reply to by Suska (nepreverjen)

janban

Sledil bo referendum, in potem naj kar levičarji financirajo svojo pristransko RTV greznico.Saj veste kaj je rekel ostareli sivec s čopom;"Nas je jebeno več, njih je samo nekaj".

SLO (nepreverjen)

Večina imamo sklenjene razne pakete pri operaterjih in bi po vsej logiki morali biti oproščeni temu 'prostovoljnemu' prispevku! Če se že 'mora' plačevati bi moral vsak plačnik sam izbrati tv kateremu bo ta znesek nakazoval! Rtv SLOVENIJA pa po nobeni logiki nebi smela prikazovat reklam!

Leka (nepreverjen)

Sofinanciranje nacionalk je praksa v večini EU držav ,ki so bogatejše od nas . Glede paketov menim,da nas posiljujejo z določenimi programi katere sploh NIKOLI NE GLEDAM . Telekom in Telamach složno dvigujeta cene brez ,da bi vprašali uporabnike ali želijo vse te programe v paketu !

In reply to by SLO (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Okrnjena pravica do javnega obveščanja? Jebo te ... kaj te to pomeni? Pravica ni pravica, če MORAŠ zanjo plačevati mesečno naročnino ... in pol pravite, da je bla Juga kurac ... no, če je bla, kaj pa je zdaj to?

Ajgor1 (nepreverjen)

Javna nacionalna rtv, ki jo prisilno financiramo državljani ne zagotavlja prenosov nacionalnih športnih dogodkov (npr. včeraj košarka), temveč nas v tem času posiljuje z komunistično ideološkimi oddajami. Sramota za državo. Ukinit, zapret, porušit, zravnat in posadit drevje, kjer danes stoji ta javna hiša.

Starejše novice