Slika je simbolična.
Obvezno cepljenje za osebe, starejše od 50 let, proti covidu-19 najbolje preprečuje naslednje vale okužb, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije.

»Največji izziv v tem obdobju ni virus kot tak. Največji izziv so ranljive osebe v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, ki obremenjujejo zdravstveni sistem do te mere, da se drugi programi bolnišničnega zdravljenja začasno krčijo ali celo ukinjajo,« ocenjuje generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti.

Gospodarska zbornica Slovenije ob tem, kot najmočnejša in najvplivnejša povezava slovenskega gospodarstva, poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let.

Kot družba moramo stopiti skupaj

Še naprej je nujno dosledno spoštovanje preventivnih ukrepov, strogo preverjanje PCT pogoja ter samoomejevalno in odgovorno vedenje vsakega posameznika, so prepričani v gospodarski zbornici.

»Le če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer, bodo lahko člani gospodarske zbornice, pa tudi širše gospodarstvo, v prihodnjih mesecih nemoteno poslovali. Sicer pa nas lahko doletijo tudi nove omejitve, ki bodo spodbudile rast nezadovoljstva ter bodo dodatno obremenile javne finance,« dodaja Cantarutti.

Slovenija med najslabšimi v Evropski uniji

Po razpoložljivih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 68 odstotkov vseh pacientov, sprejetih v bolnišnico zaradi okužbe s covidom-19, necepljenih.

Od cepljenih, ki so bili z okužbo sprejeti v bolnišnično oskrbo, pa je 79 odstotkov v starostni skupini nad 65 let.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je Slovenija po stopnji polne cepljenosti odraslih še vedno med najslabšimi med državami v Evropski uniji. Zgolj Poljska, Hrvaška, Slovaška, Romunija in Bolgarijo imajo nižjo precepljenost odraslih.

Na en milijon prebivalcev je v 14-dnevnem obdobju v Sloveniji umrlo 73 oseb, kar nas po smrtnosti uvršča na 11. mesto v Evropski uniji.

Na gospodarski zbornici pravijo, da podatki potrjujejo, kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj mesecev.

Da cepljenje proti covidu-19 precej dobro, četudi ne povsem stoodstotno, ščiti proti hujšemu poteku bolezni, pristanku v bolnišnici in zdravljenju na enotah intenzivne nege, kar izpostavlja tudi Evropska komisija.

Razmislek o uvedbi obveznega cepljenja

Zato gospodarska zbornica »poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja vseh prebivalcev in prebivalk, starejših od 50 let«.

Obvezno cepljenje je zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022. Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države so obvezno cepljenje uvedla za posamezne poklicne skupine oziroma področja: »Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi.«

Pri tem se Cantarutti zaveda, da sama cepljenost povsem ne obvaruje pred okužbo, zaradi česar »je še toliko bolj pomembno, da vsi upoštevamo preventivne ukrepe, tako na delovnem mestu kot v prostem času«.

Dosledno upoštevanje ukrepov

Zato generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije ponovno poziva člane zbornice, da dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe v podjetjih ter strogo nadzirajo spremljanje PCT pogoja med zaposlenimi in obiskovalci.

Samoomejevalno vedenje zmanjšuje prenose okužb, zato naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj.

Ob tem gospodarska zbornica opozarja tudi na težavo, ki bremeni delovni proces, namreč vštevanje časa samotestiranja zaposlenih v delovni čas. Zbornica bo predlagala, da se to ustrezno uredi z novim interventnim zakonom.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

NE POMAGAJO CEPIVA SAJ JE NOV "SEV" KI JE DOKAZANO ODPOREN NA CEPIVA ŽE V BELGIJI IN NASLEDNJI TEDEN PRI NAS, ZMETAT CEPIVA V SMETI TAKOJ, VSAKO NADALJNO CEPLJENJE JE ZRELO ZA KAZENSKI PREGON

Oberkrein (nepreverjen)

upgrade obstojecih cepiv je mogoce zelo hitro razviti...nisi studiral farmacije

In reply to by dd (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Nimate pravice'zdaj se boste spravli na starejše potem pa še na mlajše'samo preko mojega trupla "nikoli in nikdar'vojna.

SergejK (nepreverjen)

Mimogrede: Avstrija od danes spet priznava protitelesa.
https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gese…

Purger (nepreverjen)

Kaj se ima gospodarska zbornica za oglašat? To so osebne zadeve, se nimajo kaj vtikat.

Neviden (nepreverjen)

Samo čudi me',da v Sloveniji še ni nekoga ,ki bi mu dekl odnesli in naredil pizdarijo,ki bi se res bralo.

pohorskisvizec

Dr dd vse je, on je iz medicinske stroke....ja, za muppet show!

upokojenec70 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vsak, ki je uspešno končal osnovno šolo, bi moral vedeti kaj so virusi in kaj cepiva, razen, če je pri biologiji vedno spal. Iz tega sledi, da bi vsak moral imeti toliko znanja in pameti, da bi se - cepil.

dd (nepreverjen)

ZAKAJ BI SE CEPIL Z NEČIM KAJ JE RAZVIL DOKTOR IMUNOLOG BILL GATES, IN NEKAJ KAR SO TESTIRALI CELA 2 MESECA MEDTEM KO SO OSTALA CEPIVA BILA V TESTIRANJU 3-5 LET PREDEN SO JIH DALI V UPORABO ??? OVCA BEEEEEEEE, ZA BREZVEZE SI SE CEPIL KER JE BILL GATES LANSIRAL NOV SEV, MORAL BOŠ PO ŠE PET NOVIH ODMERKOV

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Oberkrein (nepreverjen)

saj pocasi bodo minila 3 leta.....

In reply to by dd (nepreverjen)

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ma ti si idiot Dr dd...tebi ni pomoči.....

Vera Kanalec (nepreverjen)

Vtipkajte v Google ime in priimek: 'Vera Kanalec' in si v nadaljujočih in navezujočih si prispevkov ustvarite svoj vtis!

11 (nepreverjen)

Če bodo to sprejeli potem jim je verjetno jasno, da bo potrebno veliko več zaporov kot so Dob in pogrebna podjetja bodo pregorevala.

Milanka1234 (nepreverjen)

Obvezno cepljenje za vse, 18+ ali pa vsaj od 30ega leta naprej. Josipu je šlo s črnimi kozami pocepiti celo yugo v zelo kratkem času, pa še častili so ga.

Surfeiter (nepreverjen)

Primerjaš Tita s temi kekeci? Karizmo junaškega zmagovalca s temi hlapci? ... ko nas je poklical Tito, bi še kaj več, kot le cepili se ... sedaj to vem, tedaj nisem vedel ... Jugoslavija, moja dežela ...

In reply to by Milanka1234 (nepreverjen)

Milanka1234 (nepreverjen)

Torej meniš, da je samo voditelja potrebno menjati in ljudje se bodo cepili? Ja, verjetno,če bi ponovno zavladal tak režim,ampak mislim, da je sedaj narod na drugem nivoju. V nekaterem pogledu na boljšem, po drugem na slabšem. Prvo bi bilo dobro, da več Fbja ne bi prebirali in posegli po strokovni literaturi.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Tako je ... pusti mrtve s Titom na čelu tam kjer imajo mir, pusti pri miru jim zasluge za narod in najboljšo državo na svetu, pusti, česar ne razumeš in česar ne moreš razumeti, saj si enostavno premlad, verjeti pa vsepovprek tudi ne gre, saj eni socijalizem z Jugo na čelu totalno, tekmovalno omalovažujejo, drugi pretirano idealizirajo ... pusti ... trdim ja, da je slabi cepljenosti v Sloveniji delno kriv JJ na čelu nesposobne vlade ... kot veš nisem edini in razni strokovnjaki sociologi se tega zavedajo in pojasnjujejo, tako da tukaj tople vode ni za odkrivati ... morda le to, da je ta glupa vehementna, narcisoidna vlada bila prepričana, da nas bodo pocepili vse ter se s tem kitili in trkali po prepolnih prsih na hitro zasluženega denarja ... je že tako, da če se javno na TV cepita oba predsednika in je to dejanje kao dejstvo neke varnosti pri cepljenju, potem v marsikom to spoži alarm, kontra efekt, če želiš ... pri meni že, saj če ta dva pozerska žlaprtka ščijeta v desno, bom sam ziher scal v levo ...

In reply to by Milanka1234 (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

... ni samo FB, pač pa internet nasploh ... mi v tem delu sveta, si pač ne znamo predstavljati, kje oz. kako folk živi. Pa ni treba daleč, 100 km jugovzhodno od Zagreba je dovolj, da ne omenjam naprej ... se zavedaš, da ob dosegu evropskih standardov v Indiji in/ali Kitajski življenje na planetu zemlja izumre zaradi izrabljenih naravnih resursov? Si kdaj razmišljal, da so ti, sedaj migranti, mislili, da ves svet živi tako ko oni? Lačni, neizobraženi, revni! In potem jim nekdo po 30. letih skrivanja napredka interneta čez noč namenoma potisne v roke mrežo 4G/5G in najsodobnejše telefone in laptope ... zakaj? In globalizacija? Spomni se: razmišljaj lokalno, deluj globalno in ostala jajca iz puritanske izkoriščevalske Amerike, medtem, ko so sami kopirali plansko gospodarstvo in samoupravni socializem ene mrtve države ... najboljše države na svetu ...

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

... in kdo od današnjih vojnih veteranov, leta 1991 prostovoljcev vojne za Slovenijo, si je mislil, da bo Slovenija čez 30 let to, kar je danes? Kdo si je mislil, da bodo državo vodili taki, ki so takrat s svojimi družinami zbežali v tujino (dezertirali so, če mene kdo vpraša), da bo glavno letališče poimenovano po človeku, ki je za osamosvojitev navijal in držal pesti nekje v Nemčiji, da so se naši vrli osamosvojitelji pripravili na predajo v kleti Cankarjevega doma (vir: Zmaj v viharju, dr. Florijan Bevec) in da so ti isti ksihti z razprodajo vsega, kar so ustvarili naši stari, izropali državo in jo s tem vrnili na nivo nižji od Juge?
... ko je vojna, reveži za svobodo dajo svoje sinove, bogati pa za kasnejšo oblast dajo svoje konje ...

In reply to by Milanka1234 (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

In zakaj vse to pišem?
Morda bo nekdo razumel ta revolt ...
... ni obezno v Sloveniji imeti svojega zobozdravnika in zdravnika, ni obvezno imeti službe in stanovanja ter izobrazbe, ni obvezno biti sit in ni obvezno živeti človeku dostojega življenja ... OBVEZNO SE MORATE CEPITI!

In reply to by Milanka1234 (nepreverjen)

SergejK (nepreverjen)

Malo pozen komentar, ampak vseeno. Zagovorniki ukrepov, očitajo ostalim egoizem in še kaj. Zakaj GZS to predlaga? Zato ker ukrepi negativno vplivajo na poslovanje njihov članov. Zdravstveni aspekt je tukaj sekundarnega pomena. Ker posel trpi zarade segregacije, vidijo rešitev v obveznem cepljenju. Od polnih bolnišnic imajo nekateri člani zgolj dobiček in ta naj traja kolikor dolgo je le mogoče, za vse ostalo je tu integralni proračun.
Skratka, GZS to predlaga iz egoizma! Da je absurd še večji trgovci in tovarnarji želilo usmerjati zdravstveno politiko. Žal naša GZS ni edina, saj tudi Nemci z 2G zahtevajo podobno. Zdrav človek, ki misli s svojo glavo je največji sovražnik in seveda vsega kriv.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice