Notranji minister Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin sta predstavila aktualno stanje glede koronavirusa v Sloveniji in posledice uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma dejal, da se število vnešenih okužb postopno znižuje, kar nakazuje, da je vlada pravočasno reagirala glede spremembe umestitve držav na rdeči seznam.

Ugotavlja, da so bili naši državljani pravočasno obveščeni in so se lahko pravočasno, brez gneče, vrnili domov.

Vrnilo se je okoli 60.000 Slovencev

Notranji minister Aleš Hojs je v nadaljevanju pojasnil, da so se državljani očitno že deset dni nazaj, ko se je napovedovala uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam, vračali domov, zato ni bilo kolapsa na mejah. Kot je dejal, je bilo glede na ugotovitve policije število tistih, ki so v predzadnjem koncu tedna v avgustu prestopali slovensko-hrvaško mejo, na ravni lanskemu številu v enakem obdobju. 

Tako je v teh treh dneh pred iztekom roka za karanteno mejo prestopilo okoli 226.000 potnikov, od tega slovenskih državljanov v soboto 22.000, v nedeljo 25.000 in v ponedeljek 16.000, kar skupno nanese na okoli 60.000 slovenskih državljanov, ki so se vračali iz Hrvaške. 

Številke Slovencev na Hrvaškem niso bile prave

V zadnjih treh dneh je bilo na mejah izdanih 2138 karantentskih odločb, ne gre za odločbe, ki so se nanašale na tiste iz Hrvaške, ampak za tiste, ki so se vračali iz drugih držav na rdečem seznamu (BiH, Srbija, Kosovo ...).

Ob tem pa je bilo od polnoči, ko se je iztekel rok za vrnitev iz Hrvaške, do osme ure zjutraj, izdanih 62 karantenskih odločb. Notranji minister sicer ocenjuje, da tudi v teh primerih ne gre za vračajoče iz Hrvaške, te pa pričakuje konec tedna in v ponedeljek pred začetkom šole. Kar 90 odstotkov odločb je sicer na meji izdanih oziroma prejetih v roku petih do sedmih minut. 

Hojs je vnovič opozoril, da obvoz preko Madžarske ni možen, v naslednjih dneh pa se bo vršila poostrena kontrola. »Vsak, ki prihaja v Slovenijo mora dokazati, da je kje bil ali da nekje ni bil,« je poudaril in spomnil še na dogovor med hrvaškimi in madžarskimi organi o izmenjavi podatkov in opravljanju poizvedb, ki jih lahko policija opravi v vsakem trenutku. 

Glede razlik med številkami, saj je še v četrtek bilo rečeno, da je Slovencev na Hrvaškem čez 140.000, je Hojs priznal, da je bila očitno številka prevelika, ocene pa niso prihajale z ministrstva, ampak s Hrvaške. Pojasnil je še, da se je veliko Slovencev začelo vračati že takoj, ko so napovedali uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam in se je številka postopno zniževala.

»Hrvaški organi trdijo, da je še nekje med 30 in 40 tisoč Slovencev pri njih, kar je velika številka, ampak dovolj enostavno razložljiva. Vsi tisti, ki imajo neke nepremičnine in imajo nekih obveznosti, so se odločili, da bodo svoj dopust potegnilo morda celo v september in morda z optimizmom, da bi se Hrvaška lahko relativno kmalu vrnila na rumeni seznam,« meni notranji minister, ki sicer pravi, da trenutno ne kaže, da bi se to lahko v naslednjih štirinajstih dneh zgodilo. 

Govorec vlade pa je še predstavil tri grafe, ki prikazujejo epidemiološko sliko pri nas in na Hrvaškem. Trenutno imamo v Sloveniji 20,17 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar pomeni, da smo nekje na sredini rumenega območja. Na Hrvaškem je stanje do včeraj preseglo 65 okužb na 100.000 prebivalcev in še zmeraj raste.

Celovito epidemiološko sliko pri nas in v vseh sosednjih državah bodo strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje predstavili na jutrišnji novinarski konferenci, jutri popoldne pa se bo sestala še vlada s vsemi deležniki in nadaljevala razpravo o ukrepih glede pričakovanega jesenskega vala koronavirusa. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Ne jim zamerit, jim pač ni šlo v šoli računstvo !

Gustl (nepreverjen)

Kdaj bo že konec laži...???

Starejše novice