Verniki se bodo lahko od sobote ponovno udeležili verskih obredov, vendar bo potrebno upoštevati stroge ukrepe.

Vlada je na zadnji seji izdala tudi Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji in ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Obvezno prezračevanje in maske

Z odlokom se ureja začasna omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode na primerljiv način, kot so začasno omejene dejavnosti trgovin oziroma knjižnic, seveda ob upoštevanju zdravstvenih oziroma varnostnih omejitev.

Verske skupnosti morajo zagotoviti:

  • minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti,
  • redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda,
  • obvezno nošenje zaščitnih mask,
  • razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

30 kvadratnih metrov na posameznika

Pri kolektivnem uresničevanju verske svobode se smiselno upoštevajo vsa splošno veljavna higienska priporočila za preprečevanje okužbe z virusom covid-19, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, ki lahko sedijo skupaj. Osebe morajo ohranjati razdaljo 1.5 metra, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov se število oseb omeji na enega verskega uslužbenca in udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Cerkev oziroma druga verska skupnost zagotovi spoštovanje pogojev in omejitev iz odloka. Odlok začne veljati 19. decembra 2020.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne, dokler ni (nepreverjen)

zurnal24 /slovenija/erjavec-potrdil-sem-kandidat-za-mandatarja-358620

nove vlade.

Starejše novice