Izjavo glede aktualnega stanja epidemije koronavirusa so podali ministrica Helena Jaklitsch, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, Matjaž Jereb iz infenkcijske klinike in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada bo danes obravnavala dopolnila prvega protikorona zakona in predlog drugega protikorona zakona. Skupno je tako namenjenih šest milijard evrov za blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Odločitev o gostinstvu in turizmu še pred prvomajskimi prazniki

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da bo višina sredstev, ki bodo na voljo za ta namen, primerljiva s prvim paketom, tako bo država namenila blaženju posledice epidemije skupno okoli šest milijard evrov.

Ob tem je še Kacin dejal, da ga veseli, da je včerajšnja sprostitev nekaterih omejitev minila brez večjih zapletov. Raziskava razširjenosti koronavirusa med populacijo, ki je v teku, pa bo podlaga za sprejemanje nadaljnjih odločitev sproščanja.

»Še pred prvomajskimi prazniki bomo imeli veliko bolj realno sliko, kdaj bi se gostinska dejavnost lahko začela ponovno odpirati in bo tudi za delodajalce lažje presojati, ali lahko obdržijo delavce, ali ne, in kje je večji priliv, ali je to subvencija, ali pa so stroški vzdrževanja kolektiva, ki ne more delati, večji,« je še povedal vladni govorec glede ponovnega zagona turizma in gostinske dejavnosti.

So umrli neposredno zaradi okužbe s koronavirusom?

Ena okužena oseba lahko okuži tri do štiri zdrave osebe, število prenosov pa je odvisno od števila okuženih v sami populaciji, preventivnih ukrepov in upoštevanje teh ukrepov, je dejal vodja oddelka intenzivne terapije na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb. Ob tem je predstavil še določene značilnosti okužbe in posledične bolezni.

»Podobna je številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot sta gripa in prehlad, po drugi strani pa je smrtnost do desetkrat višja,« je poudaril in dodal, da je med 20 do 40 odstotkov okuženih brez simptomov, ampak so tudi ti lahko prenašalci. 

Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike so do sedaj zdravili 34 bolnikov, povprečna starost bolnikov je bila 66 let in samo dva od njih nista imela nobene kronične bolezni, gre za bolnika stara 38 in 50 let. Na državni ravni se je na intenzivnih oddelkih zdravilo 65 oseb, enajst od teh jih je umrlo. 

Jereb je še dejal, da je hujši potek bolezni značilen predvsem za starejše in tiste, ki imajo visok krvni tlak ter sladkorno bolezen. Pri večini poteka bolezen z manj hudo klinično sliko, okoli tri do pet odstotkov bolnikov pa ima hujši potek bolezni. Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 28 bolnikov, enajst pa jih je še na intenzivnem oddelku in od tega jih deset potrebuje respirator, kar pomeni, da so življenjsko ogroženi. 

»Okužba lahko pri vsakem bolniku poslabša stanje, lahko povem za osem umrlih na našem oddelku, da sta dva umrla s covidom-19 in šest oseb zaradi covida-19,« je še pojasnil vodja na Infekcijski kliniki v Ljubljani. 

Vladni govorec je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje Sobotainfo glede umrlih iz posameznih domov. Pojasnil je, da te informacije nekoliko zamujajo, saj je predvsem pri tistih umrlih iz domov za starejše bistvena razlika, ali so umrli z koronavirusom ali zaradi koronavirusa.  

Zaradi poplave različne opreme prihaja zadnje čase do določenih reklamacij, načeloma gre za neustrezne oznake na embalaži ali za odsotnost certifikata na embalaži, nekaterih primerih pa zaradi neustrezne izdelave, je problematiko glede zaščitnih mask pojasnil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
farmacevtka (nepreverjen)

jaz mojo birtiju odprem za prvi maj
pa se lahko vsi jebejo
če jim ne paše

Haja (nepreverjen)

Oni se bojo je...., ti boš pa naje....

Starejše novice