Glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta danes spregovorila vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik in vladni govorec Jelko Kacin.

Po besedah policije je prehajanje meja možno le na določenih kontrolnih točkah in na odprtih mejnih prehodih. Slovenec ne more v tujino, razen na Hrvaško, brez poslovnega ali družinskega razloga. 

Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, svetuje vsem, ki vstopajo na Hrvaško z namenom turizma, da imajo ustrezna potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil oziroma rezervacijo turistične namestitve ali druga potrdila, ki izkazujejo ustrezen razlog za pot na Hrvaško. Zakaj to priporočilo in kako naj ga izkaže tisti, ki tega nima, ni pojasnila.

Kot so pojasnili, lahko gre Slovenec ta konec tedna na Hrvaško, tudi če nima nepremičnine, in ob vrnitni ne potrebuje karantene

Na vprašanje, ali lahko Slovenec gre na Hrvaško, čeprav tam nima nepremičnine ali plovila, je Močnikova odgovorila: »Da, tako smo mi razumeli informacije, ki so nam jih podali naši hrvaški kolegi.«

Za državljane Slovenije za prestop domače meje ne veljajo nobene omejitve

Spiska držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, trenutno še ni, za državljane Slovenije pa za prestop domače meje ne veljajo nobene omejitve.

»Pričakujemo, da sledite navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in se v primeru simptomov covida-19 javite osebnemu zdravniku,« je slovenske državljane pozvala Močnikova.

Za državljane Evropske unije, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, prav tako ni omejitev pri prehodu meje: »Ostalim državljanom Evropske unije lahko v primeru bolezenskih znakov zavrnemo vstop.«

Državljani tretjih držav morajo na zunanji schengenski meji izkazovati nujnost potovanja v Evropsko unijo. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, prevozniki in drugi gospodarski razlogi.

Dogovori za sproščanje omejitev na meji tečejo tudi z drugimi sosednjimi državami

Jelko Kacin, vladni govorec, je jasen, da je, v kolikor sosednje države od svojih državljanov zahtevajo karanteno ob povratku v svojo domovino, možnost, da bi prišli turisti k nam, zelo majhna: »Mi obravnavamo vse sosede na enaki podlagi, na podlagi epidemiološke slike.« Ob tem je dejal, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek na to temo že v pogovorih z Avstrijo in Madžarsko.

»Pričakujemo, da bo Avstrija meje odpirala relativno kmalu in Slovenija pri tem zagotovo ne bo zadnja,« je o tem, kdaj bi se lahko odprla meja z Avstrijo, dejal Kacin.

Močnikova je še povedala, da na brniškem letališču prve lete v mednarodnem letalskem potniškem prometu pričakujejo 26. maja, dva izven schengenskega prostora in enega iz notranjega schengenskega prostora. Po njenih besedah trenutno potekajo intenzivne priprave na Brniku z upravljavcem letališča.

Glede na načrte je za 26. maj sicer predviden let letalskega prevoznika Transavia v Amsterdam. Omenjeni letalski prevoznik medtem za zdaj še ni odgovoril na poziv Fraporta, kdaj namerava obnoviti lete na brniškem letališču, zaradi česar je napoved o vnovični vzpostavitvi letov na ta dan negotova.

Fraport je po vnovični sprostitvi mednarodnega letalskega potniškega prometa v Slovenijo prejšnji teden pozval vse prevoznike, da se izjasnijo glede vnovične vzpostavitve letov. Doslej sta se odzvala le Air Serbia, ki prvi let napoveduje za 29. maj, in Lufthansa, ki bo sredi junija znova začela leteti v Frankfurt.

Več o obnovitvah linij naj bi bilo znano ta teden.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ustaš (nepreverjen)

Na kavo greste levičari v Avstrijo? Pa to so isto kot Madžari. Hitler vas čaka v rojstni domovini, Sram vas bodi!!!

Navijac (nepreverjen)

Cimprej.Italijani so bolj kriticni

Alexx (nepreverjen)

Nič ne bo. Slovenci so danes zopet omejili vstop na meji. Spet je status quo. Ne sem, ne tja. To je najhujša kršitev osnovnih človekovih pravic svobode gibanja po 2.sv vojni.

Starejše novice