Slika je simbolična.
Od ponedeljka obvezno testiranje strank v posameznih dejavnostih, kot so na primer kozmetični saloni, ne bo več potrebno. Ravno to je bil sicer razlog, da je ta teden veliko kozmetičnih salonov ostalo zaprtih.

S ponedeljkom se odpirajo trgovine ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. Najpomembnejša sprememba je, da nov odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev.

Ravno odpravljeni pogoj, da se morata testirati tako stranka kot zaposleni, je bil razlog, da so mnogi kozmetični in pasji saloni v tem tednu ostali zaprti.

Ugotovili so, da se večina strank pred prihodom v salon ne želi testirati, prav tako so se spraševali, kako bodo preverjali svoje stranke, če so se te zares testirale na koronavirus.

Želijo si odpraviti testiranje zaposlenih

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so že minuli teden ostro nasprotovali testiranju strank v posameznih dejavnostih, zato so z spremembo odloka zadovoljni. »Prejemamo pa vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da se odpravi tudi testiranje zaposlenih,« so zapisali. 

Kljub vsemu pa se med člani zbornice porajajo dvomi o zanesljivosti hitrih testov, številni med njimi pa opozarjajo, da ne morejo pravočasno zagotoviti zdravstvenega osebja, ki bi izvedlo testiranje.

V začetku tedna se namreč testirajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju, po novem pa se bodo morali testirati tudi v vseh ostalih dejavnostih, torej frizerji, posamezni serviserji in montažerji, pedikerji, manikerji, trgovci. 

V zbornici poudarjajo, da bodo pritiski na zdravstveno osebje in vstopne točke za odvzem brisa tako še večji. Zato se vrstijo pozivi, da bi odpravili tudi testiranje zaposlenih s hitrimi testi.

Upajo na odprtje gostinskih lokalov 

 »Odločitev vlade, da se odpravi testiranje strank ali potrošnikov, pozdravljamo. Obenem pa pričakujemo, da bo vlada v celoti krila stroške testiranj zaposlenih v obrti in podjetništvu, kot nam je bilo obljubljeno minuli teden,« pojasnjuje predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.  

V zbornici upajo, da se bodo lahko kmalu odprli tudi gostinski lokali in namestitve oziroma turizem in se za tudi za ta segment gospodarstva sprejmejo posebni ukrepi pomoči.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice