Premier Marjan Šarec je odstopil z mesta predsednika vlade. Kaj sledi?

V Zakonu o Vladi Republike Slovenije in v Poslovniku Državnega zbora je določeno, da mora predsednik vlade obvestiti ministre IN pisno tudi predsednika državnega zbora.

To obvestilo se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh, predsednik vlade pa ima tudi pravico odstop obrazložiti v državnem zboru.

Kaj sledi?

Pahor bo predlagal novega mandatarja ali razpustil parlament

Državni zbor o odstopu predsednika vlade ne glasuje, ampak to le ugotovi in se seznani s prenehanjem njegove funkcije. Nato nastopi predsednik republike, ki ima 30 dni časa, da predlaga državnega zboru kandidata za novega predsednika vlade. V tem času se posvetuje s poslanskimi skupinami in ugotovi, ali bi kateri kandidat dobil večino glasov vseh poslancev.

V kolikor kandidata za mandatarja ni, začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Po tem obdobju pa sledi še 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tretjem krogu volitev mandatarja.

V kolikor ni kandidata, ali kandidat za mandatarja ne dobi večine vseh glasov v državnem zboru, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše nove volitve. Volitve morajo biti razpisane najmanj 40 in največ 60 dni od dneva razpisa volitev. Po tej časovnici bi lahko bile predčasne volitve predvidoma v mesecu maju ali v začetku junija.

V primeru predčasnih volitev, bi to bile že četrte zaporedne predčasne volitve. Poslance smo predčasno volili nazadnje leta 2018, pred tem 2014 in še 2011.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Na volisca za … (nepreverjen)

Romljanska, Ilirijska ali ilirskoromska

Starejše novice