FOTO: Bobo
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je že večkrat odkimaval odločitvam mariborskih sodišč. Po ugotovitvi vrhovnega sodišča, da v Mariboru obstajajo okoliščine, ki objektivno ne zagotavljajo nepristranskega sojenja, zdaj pričakuje izredni nadzor.

Vrhovno sodišče je nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju po pritožbi pritrdilo, da obstajajo okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom v videz nepristranskosti mariborskega višjega sodišča. 

O sporni zaposlitvi nekdanje podžupanje bo tako namesto mariborskega odločalo okrajno sodišče v Novem mestu. Kangler pa zdaj zahteva izredni nadzor ministrstva in vrhovnega sodišča, saj je prepričan, da so mariborski sodniki zavestno delali napake v postopkih zoper njega.

»Ker tu ne gre za strokovne napake, tu gre za zavestne napake, ki so jih zavestno počenjali tako višji sodniki, okrožni, kot okrajni kazenski v Mariboru,« meni in dodaja: »Takšno odločitev sem tudi pričakoval. Osebno nisem zadovoljen, predvsem sem zaskrbljen, pa ne za svoj primer, ampak zaskrbljen za druge primere. Očitno še en dokaz več, da je potrebno slovensko pravosodje prevetriti, predvsem pa je zaskrbljujoče, da se takšne stvari povečini dogajajo v Mariboru.« 

Vrhovni sodniki so sicer navedli, da Kanglerjevo nezadovoljstvo s preteklim odločanjem samo po sebi ne more predstavljati tehtnega razloga za prenos pristojnosti iz Maribora v Novo mesto.

A vrhovni sodniki so hkrati dodali, da so podane tudi druge okoliščine, ki bi lahko vplivale na zaupanje, ki ga mora z vidika videza nepristranskosti uživati sodišče pri obdolžencu in javnosti.

Po mnenju ustavnega pravnika Jurija Toplaka odločitev vrhovnega sodišča ne bo vplivala le na Kanglerjeve postopke, temveč tudi na ostalo delo mariborskih sodišč.

Kljub temu da je vrhovno sodišče v zadevi zaposlitve nekdanje podžupanje le preneslo sojenje iz Maribora v Novo mesto, je Kangler prepričan, da bo postopek hitro zaključen. »Ta postopek bo zaključen, do sojenja ne bo prišlo, če pa bo, bomo prvi dan zaključili. To bi morala tudi že sodnica v Mariboru narediti,« pravi Kangler.

Odgovornost nosilcev javnih funkcij pri pregonu Kanglerja pa bo po odločitvi državnega zbora preiskovala tudi posebna parlamentarna komisija.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pa da vidimo kaj se bo v bliznji prihodnosti izcimilo

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Popolnoma se strinjam. Če bi sodstvo delovalo bi Kangler že nekaj časa sedel na Dobu!!!

Starejše novice