Mestna občina Maribor se je odzvala na problematiko, s katero se sooča Rajzefiber, ki ima trenutno v najemu prostore na Gosposki 11.

Kot smo poročali, Društvu Hiša! grozi, da bo moralo zapustiti prostore na Gosposki 11, kjer deluje Rajzefiber. Številne mariborske organizacije in nevladniki so se združili in ustvarili peticijo za ohranitev prostorov.

Mestna občina Maribor pa želi preko javne dražbe najugodnejšemu ponudniku oddati svoje prostore in je pretekli teden objavila razpis o javnem zbiranju ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem, v katerem se nahaja tudi poslovni prostor na Gosposki ulici 11.

Odziv mariborske občine:

»Mestna občina Maribor najemnega razmerja z društvom ne more zgolj podaljšati, saj Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ne omogoča podaljšanja, ampak le izvedbo novega predpisanega postopka oddaje nepremičnega premoženja.«

Tako pojasnjujejo, da se zavedajo pomena in doprinosa vsebin Rajzefiber biroja mestu, prav tako pa podpirajo delovanje omenjene organizacije tudi s programskimi in projektnimi razpisi, ki jih razpisuje mestna uprava ter javni zavodi v lasti MO Maribor.

»Vodstvo Mestne občine Maribor si nikakor ne prizadeva, da bi društvo moralo zapustiti svoje poslovne prostore na Gosposki ulici 11, vendar zgolj upošteva Zakon, ki govori, da se mora izvesti nov predpisan postopek za najem poslovnega prostora, saj bi drugačna odločitev pomenila zavestno kršitev zakonodaje. Brezplačnega najema slovenska zakonodaja ne pozna, je pa mogoča pogodba o brezplačni uporabi za največ pet let, in sicer za opravljanje tiste dejavnosti, za katero je nevladni organizaciji bil tudi podeljen status v javnem interesu in ko so za to izpolnjeni vsi ostali zakonski pogoji. Z društvom Hiša! je tovrstna pogodba že bila sklenjena.«

Mariborska občina tako izpostavlja, da si vsekakor želi, »da se društvo Hiša! javnega zbiranja ponudb udeleži in še naprej ostane v omenjenih prostorih, v kolikor jim slednji ustrezajo«. 

A ob tem dodaja, da »hkrati strogo zagovarja načelo legalitete in vsa zakonska načela upravljanja s stvarnim premoženjem, kar pa bo v celoti doseženo le skozi izpeljan predpisan postopek oddaje nepremičnega premoženja«. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice