Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Subvencija bo posredno preko občinskega proračuna bremenila vse občane, čeprav vsi niso uporabniki daljinskega ogrevanja. Večmilijonski dobički Energetike Maribor so se sicer vrsto let stekali prav na občino in javni holding.

Dan po sprejeti 30-odstotni subvenciji gospodinjstvom pri plačilu novembrskih in decembrskih položnic za daljinsko ogrevanje, mariborski župan Saša Arsenovič opozarja, da se je občina enostavno morala odzvati na 120-odstotno povišanje cen toplote v primerjavi z lanskim novembrom.

Gre za najvišji dvig cen za toploto v državi.

»Predstavljajte si, da bo zdaj nekdo petnajstega dobil položnico, ki bo trikrat večja in bo poklical svojega brata v Mursko Soboto ali v Kranj in ga vprašal, kaj se je tebi tudi tak dvignila cena, ne meni pa ne,« je danes o cenah ogrevanja razmišljal Arsenovič.

Dobički Energetika Maribor so se vrsto let stekali v občinski proračun

Po potrditvi subvencije bodo gospodinjstva za november in december prejela le 70 odstotkov zneska na položnici, preostanek pa bo plačala mariborska občina.

Iz proračuna naj bi tako za ogrevanje plačali okoli 650.000 evrov. Prav toliko pa znaša del dobička iz lanskega leta, ki ga je Energetika Maribor nakazala javnemu holdingu in občini.

»Tega je bilo 650.000 evrov v letošnjem letu, pa že v preteklem letu milijon, tako da smo dejansko v zadnjem času več kot dva milijona izplačali našemu lastniku,« pravi razrešeni direktor Energetike Maribor Alan Perc.

Subvencije bodo plačali vsi Mariborčani, tudi tisti, ki niso priklopljeni na Energetiko

Del mestnih svetnikov je, podobno kot Perc, namesto subvencije predlagal popust in kritje izpada prihodka iz za prihodnje leto načrtovanega dobička, saj naj bi bil od januarja naprej plin zakupljen po ugodnejši ceni.

A večina v mestnem svetu je izglasovala občinsko subvencijo.

»Ampak to gre iz občinskega proračuna, tako da to bodo plačali vsi Mariborčani, tudi tisti, ki niso priklopljeni na Energetiko,« meni mestni svetnik Matic Matjašič.

»Mene zelo žalosti, da bodo sedaj ostali občani, ki niso pravzaprav priklopljeni na energetiko, tudi oni plačevali za znižanje položnic,« pravi mestni svetnik Miha Recek.

Je Arsenovič zavajal?

Po mnenju mariborskega župana je subvencija edini zakoniti način za pomoč občanom pri dvigu cen ogrevanja. Na podlagi pravnega mnenja, ki ga je pridobila občina, naj bi bil popust Energetike nezakonit.

»Upam si stoodstotno trditi, da je ta moj predlog zakonit in da je bil dejansko govor župana zavajanje vseh mestnih svetnikov,« je prepričan Perc.

»Verjetno se ne pričakuje od župana, da bo gledal vstran«

Arsenovič je sicer prepričan, da ni nezakonito vplival na razrešitev direktorja Energetike, saj da mu pravico do informacij o delovanju javnih podjetij omogoča odlok o ustanovitvi javnega holdinga.

»Verjetno se ne pričakuje od župana, da bo gledal vstran, ko dobivajo njegovi občani od javnega podjetja za mnogokratnike zneske prejšnjega leta,« pravi mariborski župan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice