Že sedmo leto bo izbrana razvojno najbolj prodorna občina v Sloveniji. V finalnem izboru tudi dve sosednji občini, medtem ko Maribor ni med najbolj razvojno prodornimi občinami v Sloveniji.

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, ki že sedmo leto identificira razvojno najbolj prodorne občine, je znanih dvanajst finalistk iz štirih regij. Med njimi sta tudi dve sosednji občini Maribora, medtem ko mariborske občine ni v izboru.

V finale izbora so se prebile občine Ajdovščina, Brežice, Hoče - Slivnica, Ivančna Gorica, Kobarid, Kočevje, Logatec, Murska Sobota, Postojna, Radlje ob Dravi in Ruše.

V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot petdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi leta. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, podatki pa tako predstavljajo pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Z razvojnim prebojem do zmage?

Razglasitev bo potekala na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov 13. februarja v Festivalni dvorani v Ljubljani. Kmalu bomo torej izvedeli, kakšne preboje so delale slovenske občine v zadnjih štirih letih in kaj bo ključno v prihodnjih štirih letih.

Kot so zapisali na spletni strani Zlatega kamna, bo glavni poudarek letošnjega izbora namenjen bilanci štiriletnega obdobja. Posebno dobre možnosti za uspeh imajo torej kraji, kjer je prišlo v zadnjih letih do temeljitega razvojnega preboja. 

Osrednja tema srečanja tudi Magna

Osrednji temi letošnjega srečanja bosta kako naložbe ustvarjajo prihodnost in kako bodo občine lahko prebojno uspešne tudi v prihodnje.

Potekali pa bosta tudi predstavitvi dobrih praks na primerih Magne Steyr in Yaskawe. Prvo je bila v lanskem letu uspešno realizirana v občini Hoče - Slivnica, saj tam pospešeno nastaja proizvodni obrat, ki bo sprva zaposloval 404 delavce, v drugi fazi, če bo uresničena, pa še dodatnih 1500.

Nagrado Zlati kamen podeljujejo od leta 2012, med dosedanjimi zmagovalkami pa so se zvrstile Podčetrtek (2017), Ljubljana (2016), Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice