O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta danes spregovorila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.

Konec tedna, ki je za nami, je bil izredno zahteven, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Veliko je bilo testiranj, še posebej v soboto, posledično je bilo veliko potrjenih okužb in tudi več sprejemov v bolnišnice.

Kljub temu da se število bolnikov, ki zaradi okužbe s koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo na dnevni ravni v povprečju poveča med sedem do devet bolnikov, so bolnišnice pokazale, da so odzivne in prožne, ocenjuje Kacin: »Uspele so zagotoviti zadostne kapacitete za sprejem pacientov.«

Večja potreba po zdravniški oskrbi

Po besedah vladnega govora lahko pričakujemo, vsaj glede na trenutne trende, da se bo število pacientov, ki bodo v naslednjih dneh potrebovali zdravniško oskrbo, še povečevalo.

»Naj pohvalim vse, ki resno jemljete opozorila in pozive stroke in virusa ne jemljete zlahka. Visoko število testiranj čez konec tedna to potrjuje. Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom,« je dejal Kacin.

Vir: Vlada Republike Slovenije

V soboto je bilo ob opravljenih 2956 testih potrjenih 411 primerov. Včeraj so opravili le 1404 testiranj in potrdili 169 novih okužb. Včeraj je bilo hospitaliziranih 149 bolnikov, štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice, 26 jih je potrebovalo intenzivno nego, dve osebi sta umrli.

Incidenca v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je 164,65. Številka je visoka, a ni ključna za sprejem odločitve o dodatnih ukrepih, pravi Kacin.

V bolnišnici tudi mlajši pacienti

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani so samo bolniki s koronavirusom. 42 na navadnih oddelkih in dvanajst na intenzivni negi, od teh deset mehansko ventiliranih. Imajo tudi mlajše bolnike, pod 44 let, ki so bili sicer zdravi in v dobri kondiciji.

Za odpiranje dodatnih lokacij je potrebno zagotoviti ne le postelje in opremo, temveč je potrebno tudi osebje. Možnost je odprtje novega oddelka na Ortopedski kliniki Ljubljana.

»Potrebujemo čas za usposabljanje osebja in preureditev prostorov,« razlaga Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Nekateri zdravniki brezskrbni

Logarjeva je spregovorila tudi o okužbah med zdravniki. Pravi, da so eni pretirano skrbni, večina se drži priporočil, so pa tudi taki, ki so mnenja, da se njih koronavirus ne tiče in je njihovo privatno življenje bolj pomembno, kot so priporočila, ki preprečujejo širjenje virusa. 

»Virus nima delovnega časa. Tudi ko odidemo iz službe in bi si želeli živeti normalno, ne smemo, saj s tem omogočamo, da se virus širi. Zasebna druženja v tem času niso primerna,« dodaja.

Ob tem opozarja, da se virus na tak način prinaša v delovno okolje, pa ne gre samo za zdravniško osebje: »Zaradi tega je oteženo delo, saj morajo številni v karanteno.«

Zaprtje lokalov in fitnesov?

Če se situacija z novimi okužbami ne bo umirila, bo v naslednji fazi med drugim prišlo tudi do zapiranja zaprtje gostinskih lokalov, fitnes centrov in športnih objektov za amaterje in skupinske športe.

»Odločitve o zaprtju se bodo sprejemale na predlog svetovalne skupine ob oceni epidemiološke situacije in oceni, kaj nas lahko čaka v naslednjih dneh,« pojasnjuje Kacin.

Dodaja, da je potrebno daljše časovno obdobje, da se oceni, ali so nekateri ukrepi, ki že veljajo, prijeli. Po njegovih besedah je lahko to prehodno obdobje zelo dolgo, in v tem obdobju je treba zamejiti širjenje v tistih dejavnostih, kjer je verjetnost širitve okužb največja. In ena od teh so tudi rekreacije. 

»Ne trdim, da bodo vsi fitnesi zaprti, morda pa bo dovoljena individualna vadba,« še dodaja Kacin.

Vladni govorec poziva, naj se raje poslužujemo individualne rekreacije na prostem. Konkretnih podatkov o tem, koliko ljudi se je okužilo v lokalih in fitnesih sicer ni, a Kacin dodaja, da ta okolja veljajo za bolj tvegana.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Off (nepreverjen)

Kacin to je dopustniški virus ,ki ste se ga šli tako lahkomiselno. Inkubacija je verjetno mesec ali dva glede na spimladansko nogometno tekmo in prvimi primeri v EU .

Starejše novice