Slika je simbolična.
Raziskava potrjuje bliskovito širjenje nove različice koronavirusa imenovanega omikron v telesu.

Različica novega koronavirusa omikron se v dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje od delte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kaj kažejo nove ugotovitve?

Raziskovalci z Univerze v Hongkongu so danes objavili podatke najnovejše raziskave, ki kažejo, da se različica omikron v dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje kot različica delta, vendar se obenem slabše razmnožuje v pljučnem tkivu v primerjavi z izvornim sevom virusa. To bi lahko nakazovalo, da okužba z omikronom povzroča lažji potek covida-19, poroča dpa.

Po besedah hongkonških raziskovalcev gre za doslej prvo študijo, ki daje informacije o razmnoževanju omikrona v človeškem telesu.

Vodja študije opozarja

Vodja študije, izredni profesor na Univerzi v Hongkongu Michael Chan Chi-wai je sicer opozoril, da resnosti bolezni pri ljudeh ne določa le razmnoževanje virusa, temveč tudi imunski odziv gostitelja na okužbo.

»Opažamo, da lahko zelo nalezljiv virus, ki okuži veliko število ljudi, povzroči hujši potek bolezni in smrt, čeprav je sam virus morda manj patogen,« je dodal Chan Chi-wai in opozoril, da omikron na splošno verjetno predstavlja veliko grožnjo.

Različica omikron v Južni Afriki

Z rekordnim valom okužb s koronavirusom, ki ga poganja različica omikron, se medtem že spopada Južna Afrika. V državi so v sredo zabeležili 26.485 okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo 54 ljudi.

Oblasti so pred tem rekorden dnevni porast okužb nazadnje zabeležile v začetku julija. Takrat so sicer v državi potrdili 108 smrti zaradi covida-19, kar je bistveno več kot v sredo, poroča AFP.

V ponedeljek so iz urada južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose sporočili, da je bil predsednik pozitiven na novi koronavirus, čeprav je polno cepljen.

Južnoafriška vlada se je na zadnji val okužb odzvala s pozivom prebivalcem, naj se cepijo. Prav tako je odobrila poživitvene odmerke za vse državljane, starejše od 18 let. Doslej je bilo v Južni Afriki cepljenih več kot 17 milijonov ljudi ali približno tretjina prebivalstva države, poroča AFP.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

Kitajski virus je sranje. Cepite se!

avokado (nepreverjen)

Cepivo ne varuje telesa pred mutacijo novih in najnovejših sevov tja do leta 2024.

In reply to by Franc s Piramide

Starejše novice