Mariborsko sodišče je ugodilo predlogu delavk tamkajšnjega tekstilnega podjetja April, ki so malo po novem letu vložile predlog za stečaj družbe.

Kot je razvidno iz odločbe sodišča, ki je objavljena na spletni strani Ajpesa, je bil za stečajnega upravitelja imenovan Ignac Marinič, upniki pa imajo tri mesece časa za prijavo terjatev.

Sodišče je ob tem iz svojega proračuna založilo skoraj 2300 evrov, in sicer za najnižje nadomestilo upravitelju za izdelavo otvoritvenega poročila ter pavšalni znesek za kritje nekaj drugih stroškov stečajnega postopka, ki se konča brez razdelitve upnikom, poroča STA.

Predlog za stečaj je v imenu okoli 30 delavk Aprila in ob pomoči Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije vložila ena od njih Zdenka Lah. Sodišče je predlog posredovalo lastniku podjetja, ker ta v 15. dneh ni niti ugovarjal, niti zahteval odložitve odločanja o stečaju, je domnevalo, da je dolžnik insolventen in je nad podjetjem začelo stečajni postopek.

Delavke so se odpravile tudi na inšpektorat za delo, kjer so za STA pojasnili, da so na tožilstvo podali naznanilo suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu, medtem ko nadzor pri obeh delodajalcih še ni v celoti zaključen.

Družbi Sedmi dan so ob tem izdali tudi opozorilo zaradi oviranja nemotenega opravljanja nalog inšpekcijskega nadzora.

Delovna inšpekcija je v zadnjih treh letih v obeh podjetjih opravila več nadzorov in ugotovila vrsto nepravilnosti. Doslej so jim izrekli za 28.000 evrov glob, še za 5900 evrov pa posameznim odgovornim osebam podjetja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice