Danes je na sporedu seja vlade, na kateri bodo pristojni razpravljali o stanju epidemije v državi in ukrepih. Po vladnem načrtu je Slovenija že v oranžni fazi, zato je za pričakovati dodatno sproščanje ukrepov.

Slovenija je v zadnjem dnevu dosegla oba pogoja za naslednjo fazo sproščanja ukrepov po vladnem načrtu. Včeraj je bilo namreč sedemdnevno povprečno število okužb 842, v bolnišnicah pa se je zdravilo 945 oseb s covidom-19.

Tudi konec 'zaprtih občin'

Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa določa, da ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19, država preide v oranžno fazo.

V tej fazi se odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do deset ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do deset oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

V tem tednu so se sicer vrnili učenci prve triade v šole po vsej državi, ravno tako so se povsod odprli vrtci v polnem obsegu, ob pogojih tedenskega testiranja pa lahko obratujejo tudi vse trgovine in storitvene dejavnosti v velikosti do 400 kvadratnih metrov. 

Vir: Vlada Republike Slovenije

Kaj sledi v naslednjih fazah in kdaj bi jih lahko dosegli?

Po oceni Instituta Jožef Stefan epidemija v Sloveniji počasi upada, ocenjeno reprodukcijo število je približno 0,86.

Ob trenutnem trendu na institutu ocenjujejo, da bi lahko pogoje za rumeno fazo, torej sedemdnevno povprečje okužb pod 600 in manj kot 500 hospitaliziranih, dosegli 7. marca.

V rumeni fazi se sprostijo vsi ostali razredi v srednjih šolah in pouk na fakultetah, za vse se odprejo dijaški in študentski domovi ter preostale servisne dejavnosti, odpravi pa se tudi omejitev gibanja v nočnem času. 

»Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 848 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,86, bi lahko to stanje dosegli konec marca,« še napovedujejo na institutu.

V zadnji, zeleni fazi je predvidena odprava vseh omejitev, v veljavi pa ostajajo splošni higienski ukrepi in še zmeraj prepoved obratovanja barov in diskotek.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Še žal vam bo
če boste prehitro odprli meje občin
Kaj pa nam sedaj manjka
Lepo smo zaprti v občinah
država skrbi za nas in naše zdravje,
takoj ko se bodo odprle meje bo novi BOOM korone
zapomnite si to

Matejkahh (nepreverjen)

OVCA! Prosim skrij se v klet, pa boš varen in zdrav.

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

RK (nepreverjen)

Ti si ta prava ovca ampak črna! Sramuj se in se skrij nekam, da ne bomo brali neumnosti.

In reply to by Matejkahh (nepreverjen)

Ljiljana Bijelic (nepreverjen)

Ja seveda bojo otprli vinjete treba prodati potem ZAPRTO

Starejše novice