Na provokacijo z zemljevidom velike Madžarske, ki ga je ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti objavila pisarna za mednarodno komunikacija predsednika vlade Viktorja Orbana, se je odzval slovenski premier Marjan Šarec.

Ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti pisarna za mednarodno komunikacijo predsednika vlade  Viktorja Orbana About Hungary tvitnila zemljevid velike Madžarske in poleg zapisala »odvzeti sta nam bili dve tretjini države.«

Na zemljevidu je narisano, koliko ozemlja in Madžarov je izgubila država. Poleg so objavili tudi povezavo do članka, v katerem državni sekretar Arpad Janos Potapi trdi, da je trianonska pogodba uničila madžarsko družbo, gospodarsko in politiko.

Trianonsko mirovno pogodbo so po koncu prve svetovne vojne pred skoraj 100 leti podpisali v Versaillesu. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino.

Še pred Madžari pa je za provokacijo poskrbel tržaški občinski svetnik Lorenzo Giorgi, ki je ob italijanskem dnevu republike na družbenem omrežju Facebook objavil zemljevid Italije s priključenim delom Slovenije ter istro in Dalmacijo, zravne pa pripisal: »Naša Italija«.

Oster odziv Šarca

Na provokacije se je na družbenem omrežju Twitter odzval premier Marjan Šarec.

»Vprašanje madžarskih in italijanskih zemljevidov ter predlogov za popise Slovencev je predvsem vprašanje za tisti del slovenske politike, ki je hitela sprejemati Tajanijevo "opravičilo". Moje stališče je jasno. To ni ne evropsko, ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije!«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kapo dol premieru ,ki je prvi javno protestiral zoper napad na suvereno državo . Vsi ostali predhodniki so počepnili pred fašizmom.

Starejše novice