Odbor 2015 z odprtim pismom državni vrh poziva, naj prepreči zlorabe Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Ta je po 17 letih dokument, ki naj bi razbremenjeval Kanglerja, označil za tajnega.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler Sovi očita vmešavanje v njegove sodne postopke. Odbor 2015 je predsedniku Borutu Pahorju, premierju Marjanu Šarcu, predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu, predsedniku državnega sveta Alojzu Kovšci ter vsem poslancem in državnim svetnikom v odprtem pismu zapisal, da je takšno ravnanje nedopustno.

Kot so zapisali, je mariborsko okrožno sodišče februarja letos v enem izmed postopkov zoper Kanglerja v zadevi Lutkovno gledališče zaslišalo tamkajšnjega sodnika Janeza Žirovnika, ki mu nekdanji mariborski župan že več let očita pristranskost zaradi njunih domnevnih sporov iz preteklosti, ko je bil Kangler član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, Žirovnik pa namestnik direktorja Sove.

Po 17 letih dokument označili za tajnega

Kangler je prepričan, da Žirovnik na zaslišanju ni govoril resnice, zato je 16. aprila komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaprosil za dokument iz leta 2002, iz katerega so razvidne okoliščine njunega konflikta. Namesto dokumentov pa je 23. aprila Kangler prejel obvestilo komisije, da je Sova ta dokument 6. marca letos označila s stopnjo tajno oziroma zaupno.

V javnem pismu Odbor 2015 zato predsednika vlade Marjana Šarca sprašuje, kako je mogoče, da se Sova, ki neposredno za svoje delo odgovarja prav njemu, vmešava v Kanglerjev sodni postopek. Po njihovem prepričanju je nedopustno, da je omenjeni dokument šele po sedemnajstih letih označila s stopnjo zaupno.

Sprašujejo se, ali Kanglerju Sova prisluškuje

V odboru se sprašujejo, zakaj Sova tega ni storila že prej in ali ni bil osnovni namen takšnega dejanja samo to, da Kanglerju preprečijo na sodišču dokazati svoj prav. Po njihovem je Sova s to potezo le zaščitila Žirovnika, kar naj bi dokazovalo, da je ta še vedno v stikih z obveščevalci.

Ker je Sova Kanglerja prehitela in pred njim dokument po 17 letih označila z oznako zaupno, se sprašujejo tudi, ali morda Sova spremlja telekomunikacijske naprave nekdanjega mariborskega župana. Ta je namreč o svojih namerah, da bo ta dokument pridobil iz državnega zbora, prehodno obvestil le odbor in nekaj ljudi preko različnih komunikacijskih načinov.

Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pozivajo, naj na svoji prvi redni ali izredni seji obravnava razloge, ki so privedli Sovo, da je po 17 letih dokument, ki naj bi razbremenjeval Kanglerja, označila s stopnjo zaupno. Ob tem so državni vrh pozvali, naj spregovorijo o delu Sove in naredijo vse, da do zlorab ne bi več prihajalo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Kaj pa če je to bilo maslo kakšnega čukca ?

amiminitis (nepreverjen)

Najbolj pošten občan Spodnjega Dupleka.

Starejše novice