Predsednik vlade Miro Cerar je v novoletni poslanici poudaril, da je čas, v katerem živimo, nepotrpežljiv, predsednik republike Borut Pahor pa je v svoji poslanici izpostavil nekaj najbolj odmevnih slovenskih dosežkov.

Premier je v poslanici zapisal, da Slovenija danes »ne naključno, ampak zaradi trdega dela, odrekanja in vizije« piše nova poglavja v knjigi uspeha. Novoletno poslanico predsednika vlade Mira Cerarja objavljamo v celoti.

Spoštovane državljanke in državljani, drage Slovenke in Slovenci,

ko sem vas leta 2014 za novo leto prvič nagovoril kot predsednik vlade, sem vam iskreno priznal, da večletna kriza, s katero smo bili takrat soočeni, ne bo minila sama od sebe. Opozoril sem, da nas čaka težka pot, a vam hkrati obljubil, da bom naredil vse, kar zmorem in znam, da Slovenijo z vami popeljem na novo pot svetle skupne prihodnosti.

Danes vidimo, da Slovenija – ne naključno, ampak zaradi trdega dela, odrekanja in vizije - piše nova prva poglavja v svoji knjigi uspeha. Leto, ki se izteka je bilo za Slovenijo zelo uspešno. Napovedana nam je visoka, skoraj 5% gospodarska rast, stopnja brezposelnosti je vsak dan nižja in kar me najbolj veseli: od leta 2014 je službo v Sloveniji našlo 73.300 mladih. Slovenija je vnovič dom novih, tudi tujih, investicij. Leto 2017 si bomo zapomnili tudi po dejstvu, da je arbitražno sodišče dokončno in v celoti določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško.
 
A čas, v katerem živimo je nepotrpežljiv in od nas terja nenehne odgovore na vedno nove preizkušnje.
 
Leto 2018 bo pomembno leto preizkušenj za politiko in za vas, drage državljanke in državljani. A ob soočanju z novimi izzivi se moramo učiti iz naukov, ki jih ponuja preteklost in ohraniti trdo prigarane sadove sedanjega gospodarskega uspeha. S pridelanimi sadovi moramo gospodariti odgovorno, preudarno in na prvo mesto postaviti skupno dobrobit države.

A ob tem ne smemo nikoli pozabiti na človeka. Prepogosto hitimo mimo tistih, ki našo solidarnost najbolj potrebujejo. Zato vas v teh prazničnih časih pozivam: bodimo drug drugemu v prvi vrsti človek. Spoštujmo se in gradimo skupaj mostove sodelovanja. Zlahka se da zrušiti, kar je nekdo stežka in mukoma zgradil. Naj bo novo prihajajočo leto 2018 priložnost, da skupaj dokončamo začeto in zgradimo družbo prihodnosti, ki pozna nauke svoje zgodovine, a svoj pogled pogumno upira v jutrišnji dan.
 
Spoštovani,
 
želim vam, da praznične dni izkoristite za tiste, ki jih imate najraje. Hkrati vas pozivam, da še posebej v teh prazničnih časih ne pozabite na tiste, ki so osamljeni, bolni in vse ostale, ki potrebujejo našo pomoč. Z dobrimi željami se obračam tudi k Slovenkam in Slovencem zunaj meja Slovenije ter k slovenskim vojakom in policistom na misijah v tujini.
 
Drage državljanke in državljani,
 
v novem letu vam želim predvsem obilo miru, zdravja in osebne sreče. Naj bo leto 2018 leto sodelovanja, spoštovanja in modrih odločitev.

FOTO: UKOM

Predsednik republike Borut Pahor pa je v novoletni poslanici izpostavil nekaj najbolj odmevnih slovenskih dosežkov, zaradi katerih smo lahko »eden na drugega in na našo domovino tudi ponosni«. Državljankam in državljanom je zaželel, da bi v prihodnjem letu storili nekaj takega, na kar bi lahko bili ponosni, poroča STA.

Kot je izpostavil predsednik republike, je Slovenija na vsem svetu najboljša za otroke in kot prva na svetu razglašena za zeleno državo. Skupina njenih znanstvenikov je prva v raziskovanju virusa zika, ima najboljši program za zdravje zob v šolah na svetu, v Sloveniji opravijo največ presaditev srca na milijon prebivalcev.

Slovenija ima v športu največ svetovnih in olimpijskih prvakov na število prebivalcev, ima najboljšo vrhunsko kuharico na svetu, ima absolutnega zmagovalca znanstvene olimpijade, najboljši dekliški zbor v Evropi, je nadaljeval in spomnil tudi, da je v zadnjih petih letih zmanjšala stopnjo brezposelnosti mladih več kot za polovico.

Ob tem Pahor opozarja, da vse ni dobro, toda »dobro je začelo končno spet zmagovati«. »Seveda ne smemo niti za hip spregledati številnih stisk in težav naših ljudi. Toda da jih bomo rešili, potrebujemo spodbudo. Navdih. Samozavest, da skupaj zmoremo. Optimizem. Ponos,« je poudaril.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Roman n (nepreverjen)

Za oba bi bilo bolje da se ne hvalita in da sta tiho,ker nimata kaj hvaliti!

Starejše novice