Nigrad in Inštitut Wcycle sta bila skupaj s koordinatorjem Zavodom za gradbeništvo Slovenije konec leta uspešna na razpisu na področju sistemskih eko-inovativnih pristopov k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

Projekt, ki ga je s pismom podpore podprla tudi Mestna občina Maribor, je prvi tovrstni projekt, ki za slovenske partnerje predstavlja evropsko sofinanciranje v višini skoraj 1,7 milijona evrov v štirih letih trajanja projekta.

Skupna vrednost evropskega projekta je 7,77 milijona evrov, od katerih bo 6,73 milijonov trinajstim partnerjem projekta iz sedmih evropskih držav sofinancirala Evropska unija. Poleg Slovenije v projektu Cinderela sodelujejo še Italija, Španija, Hrvaška, Srbija, Poljska in Nizozemska.

Za trajnostno gradnjo

Projekt se osredotoča na prihajajočo intenzivnejšo urbano gradnjo, saj se predvideva da bo do leta 2050 v urbanih predelih živelo skoraj 86 odstotkov svetovne populacije. Ker je gradbeništvo velik porabnik surovin, so potrebni novi, bolj trajnostni pristopi, ki so hkrati ekonomsko bolj učinkoviti, so zapisali na Zavodu Inštitut Wcycle Maribor.

Tak pristop med drugim predvideva uporabo sekundarnih surovin, nastalih z recikliranjem gradbenih, industrijskih, rudarskih, pa tudi nekaterih komunalnih odpadkov. Pri tem je pomembna kaskadna izraba navedenih surovin, na primer s predhodno ekstrakcijo kritičnih surovin, ki jih v Evropi primanjkuje, preden se ostanki uporabijo v gradbeništvu, so sporočili z Wcycla.

Cinderela je eden izmed projektov krožnega gospodarstva, pri katerem se s predelavo gradbenih odpadkov v nove, za gradbene namene in potrebe ustvarjene surovine.

Nov sistem opravljanja storitev na enem mestu

Projekt Cinderela bo razvil CinderOSS sistem opravljanja storitev na enem mestu, ki bo demonstriran v različno velikih mestih v Evropi. V projektu bo oblikovan krožni model, ki bo za 20 odstotkov zmanjšal okoljske vplive vzdolž vrednostnih in dobavnih verig krožnega urbanega gradbeništva, ter hkrati za 30 odstotkov povečal recikliranje odpadkov iz gradbeništva in rušenja, 13 odstotkov izbranih industrijskih odpadkov, 100 odstotkov težke frakcije iz predelave komunalnih odpadkov ter 25 odstotkov blata iz komunalnih čistilnih naprav, so še sporočili z Inštituta Wcycle. Projekt se bo začel izvajati v drugi polovici leta 2018 in bo pomembno vplival k prehodu na bolj trajnostno gospodarstvo v Evropi in Sloveniji. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice