Denarja za plače ni bilo, za pranje imena očitno je. Šilak znova opeharil več kot sto delavcev, zdaj s pomočjo avstrijskega podjetja skuša izboljšati svojo javno podobo. 

Ogoljufani delavci migranti, ki so bili prek agencije 1A Personal napoteni na delo v Avstrijo in na koncu ostali brez plač in brez služb, so že v preteklosti opozarjali na posamezne nepravilnosti pri delu prek omenjenega podjetja, nedavno pa so stvari dosegle vrelišče. 

Najprej so izostale plače za november in trinajsta plača, nato pa je dolg še rasel in v nekaterih primerih dosegel tudi pet tisoč evrov. Decembra je lastnik in direktor agencije Tomaž Šilak delavcem obljubljal, da bodo plačila prejeli 15. januarja in zagotovil, da so njihova delovna mesta varna. 

Toda obljube se niso izpolnile. Zaposleni so minuli petek v prostorih agencije 1A Personal iskali odgovore – vročili so jim odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Pred tremi dnevi je tako začel teči odpovedni rok, ki se izteče 8. februarja, službo pa bo s tem izgubilo okoli 150 delavcev.

»Pošteno smo šli delat, ob sobotah, ko je bilo treba, zdaj pa na koncu, ko rabiš denar, nimaš niti za najemnino. Imamo otroke, položnice – hrano rabiš … Tako da jaz zdaj ne vem, kje bom sploh našla denar do februarja,« je povedala ena od razočaranih delavk.

Novo ime, enaka zgodba

Do izteka odpovednega roka še naprej delajo pri delodajalcu, nato pa bodo neizkoriščene dopuste, božičnice in plače dobili izplačane iz avstrijskih jamstvenih skladov. A jeza opeharjenih je velika, prepričani so, je za vse skupaj kriv lastnik in direktor podjetja Tomaž Šilak. Temu pretekle dejavnosti vsekakor ne govorijo v prid. 

Spomnimo, da je že pred leti oškodoval 365 delavcev, zaposlenih v Avstriji, in si s tem prislužil leto in deset mesecev zaporne kazni, nato pa je s tožilstvom dogovoril kazen 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki je prav tako končala v stečaju. Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je v sosednji Avstriji že odprl novo podjetje pod imenom 1A Personal. In zgodba se je ponovila. 

Denar za rehabilitacijo javne podobe je

Medtem ko se odpuščeni delavci zdaj zaskrbljeno sprašujejo, kako se bodo sploh prebili do februarja, pa lastnika in direktorja podjetja zaposluje predvsem pranje imena. Tomaž Šilak je namreč pooblastil spletno stran Yourreputation24.com, da mu izboljša javno podobo. 

Ta se v elektronskih sporočilih te dni obrača na medije, ki so poročali o Šilakovih preteklih dejavnostih oziroma izkušnjah razočaranih delavcev, ter jih poziva k ustreznim ukrepom za izboljšanje javne podobe podjetja in njegovega lastnika. Eno takšnih sporočil je v začetku meseca pravzaprav prejelo tudi naše uredništvo.

Kot so pri Yourreputation24.com sporočili v pisni obliki po pošti in tudi preko elektronske pošte, jih je Podjetje 1A Personal pod vodstvom Tomaža Šilaka zadolžilo za izboljšanje svojega spletnega ugleda. V skladu z željami naročnika medije oziroma upravitelje spletnih strani, ki so pisali o družbi, vljudno prosijo za izbris oziroma spremembo 'spornih' objav.

Gre sicer za storitev agencije Clickonmedia, s sedežem v Münchnu, ki deluje na področju spletnega trženja in se specializira za upravljanje s spletnim ugledom. Med drugim na omenjenem področju svetujejo politikom, javnim osebnostim, zavarovalnicam, odvetnikom, javnim ustanovam in večjim podjetjem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice