Občanke in občani Maribora smo letos dobili še posebej zanimivo božično darilo …

Vlada je namreč sprejela predlog, da se mariborska hitra cesta med Pesnico in Teznim z novim letom prekategorizira v regionalno cesto in bo izvzeta iz vinjetnega sistema.

Za osebna in motorna vozila na mariborski hitri cesti med Pesnico in Teznim bo z začetkom naslednjega leta opuščeno cestninjenje, je potrdila vlada. To pomeni vožnjo brez vinjete. Še naprej bodo tam cestninili tovorna vozila z maso nad 3,5 tone.

»V Mestni občini Maribor smo izredno veseli, zadovoljni in hvaležni vladi Republike Slovenije, da je prisluhnila tehničnim argumentom te koalicije in župana, ki je na delovnih sestankih z ministrico Alenko Bratušek večkrat govoril o tej temi. Zelo smo hvaležni, da smo prišli do zelo dobre rešitve za mesto Maribor, do razbremenitve za naše občane,« je dejal podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved.

»To pomeni, da se bo lahko več prometa iz mestnega središča selilo na visoko kapacitetno cesto, ki je bila glede osebnega prometa neizkoriščena. Lahko rečem, da gre za dobro partnersko delovanje z ministrstvom za infrastrukturo. Na skupnih delovnih sestankih so našli boljše rešitve, ki smo jih v začetku pričakovali. Prišlo je do hitrejše odločitve, kot smo upali, prišli pa smo tudi do rešitve, ki ohranja celo cestninjenje tovornih vozil, ki si jih v Mariboru v mestu ne želimo,« je še dodal mariborski podžupan.

Jurišič: »Nič ne prosimo, od vlade zahtevamo!«

Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih - zeleni Evrope in mestni svetnik Mestne občine Maribor pa je pojasnil: »Tokrat mi ne prosimo ničesar, ampak od vlade zahtevamo, da vzpostavi zakonito stanje. Hitra cesta H2, ki se bo tako imenovala še samo do konca leta, ni ustrezala pogojem, da bi sploh bila hitra cesta. Na podlagi pravnih argumentov smo zahtevali izločitev te ceste iz vinjetnega sistema.«

To bo tudi izbirna cestninska cesta za tovorna vozila

»S tem smo dosegli to, da se tovorni promet, ki gre zdaj po A1, ne bi usul po mariborski obvoznici. Ta kompromis je darilo DARS-u, saj bo DARS lahko še naprej cestninil,« je dejal.

Jurišič pa je še pozval Družbo za avtoceste Republike Slovenije, da »naj cestnino na tem odseku uskladi s cestnino z A1, da ne bo ta cesta postala alternativa tisti cesti. Verjamemo, da so tu interesi enotni.«

V Stranki mladih - zelenih Evrope so veseli, ker bo »zrak v Mariboru čistejši, prometnih zastojev bo manj in tudi mesto bo bolj pretočno«.

To ni finančni zalogaj za državo

»Takih ljudi, ki so vinjeto kupili izključno zaradi tega odcepa je bilo izjemno malo, če sploh kaj. Ogromno pa je bilo takih, ki so se ceste izogibali zato, ker niso imeli vinjete in so obremenjevali mestno jedro in občinske ceste,« je še pojasnil Jurišič.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Cestitke.Rezultat je

Dravski gusar (nepreverjen)

To je to! Od besed k dejanjem, tako je prav!

Starejše novice