FOTO: Mediaspeed
Mariborskemu županu Saši Arsenoviču tudi po dopisni seji ni uspelo spremeniti statuta in ustoličiti Alenke Iskra kot podžupanje. V koaliciji je zato začelo vreti.

Na četrti dopisni seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor, ki je potekala od torka, 21. maja, do petka, 24. maja, mestni svetniki niso sprejeli spremembe statuta. Za spremembo je glasovalo 26 mestnih svetnikov, proti pa en mestni svetnik. Toda za spremembo Statuta Mestne občine Maribor je potrebna dvotretjinska večina vseh mestnih svetnikov, torej 30 glasov za.

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču tako znova ni uspelo zbrati dovolj podpore mestnih svetnikov za imenovanje četrtega podžupana. Arsenovič je že imenoval tri podžupane, in sicer Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste ter Heleno Kujundžić Lukaček z liste SMC. Na četrto mesto je želel imenovati mestno svetnico SD Alenko Iskra, a bi bilo treba spremeniti statut občine, saj ta trenutno dovoljuje največ tri podžupane.

Oster odziv SD-ja

Z izjavo za javnost so se na zadnje dogajanje v mestnem svetu odzvali tudi v svetniški skupini Socialnih demokratov. Usklajevanje in trgovanje o vnaprej napovedanem ter usklajenem predlogu so označili za nesprejemljivo in nekonstruktivno. Celotno izjavo objavljamo spodaj.

IZJAVA ZA JAVNOST na zadnje dogajanje v mestnem svetu MOM                    

Spoštovani.

Socialni demokrati smo vstopili v koalicijo kot konstruktiven in v razvoj mesta osredotočen politični partner. V dobrobit mesta in meščanov podpiramo županove predloge in v koaliciji sprejete dogovore, ki so koristni za nas vse. Se držimo načela, da skupnost postavljamo pred interese posameznika. 

V teh nekaj mesecih delovanja mestne 'koalicije' žal ne moremo spregledati dogajanja in glasovanja o zadevah zapisanih v koalicijskem sporazumu. Zadnje dogajanje in glasovanje o  županovem predlogu spremembe statuta in okrepitve podžupanjskih mest, ki jih je župan predstavil in uskladil ob podpisu koalicijske pogodbe, je nazoren primer ravnanja nekaterih 'koalicijskih' partnerjev. Večno usklajevanje in trgovanje o vnaprej napovedanem in usklajenem predlogu je nesprejemljivo in nekonstruktivno. Koalicijske partnerje Socialni demokrati opozarjamo, da mestna občina ne more biti 'tržnica'. Nujno se je začeti ukvarjati s projekti in z razvojem mesta in ne s kadrovskimi ter drugimi potrebami posameznikov v koaliciji.

Izjave o proceduralnih pomislekih nekaterih strank in list koalicije ob sprejemanju statuta so neutemeljeni, so le opravičevanje javnosti. 

Pričakujemo in verjamemo, da bo županu uspelo obvladati upravljavske metode, pogajalske tehnike in konsolidirati delovanje koalicije ter uspešno in učinkovito zapeljati mesto v težko pričakovan razvojni preporod Maribora.

Le v takšnem pozitivnem vzdušju bomo Socialni demokrati ostali konstruktiven koalicijski partner.

Za Socialne demokrate Maribor

Damjan Cvetko, predsednik

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Da propadli podjetniki (Petelinova) trgujejo ni presenečenje. Trgovala je tudi pri Fištravcu. Večje presenečenje so kolesarji in Rotar. Očitno so se v prejšnjem mandatu naučili politične trgovine. Škoda!

Navijac (nepreverjen)

Politika je k.....

iskrica v očeh (nepreverjen)

Iskra ne bi nikoli bila v igri za podžupanjo, če ne bi bila iz SD. Sami ste največji trgovci za glasove. Zdaj pa delate žrtev iz sebe in neke druge nabijate

Starejše novice