Veljavni proračun za leto 2019 se z rebalansom znižuje za približno 2,1 milijona evrov, z 139,8 na 137,7 milijona.

Mestni svetniki so na osmi redni seji sprejeli rebalans proračuna za leto 2019 in odlok o ustanovitvi Časopisa za prijazen Maribor. Med drugim so sprejeli tudi Letni program športa za 2020, odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskih cestah in imenovali novo direktorico Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada.

Rebalans proračuna za leto 2019 so svetniki sprejeli z 39 glasovi za in nobenim proti. Veljavni proračun za leto 2019 se z rebalansom znižuje za približno 2,1 milijona evrov, z 139,8 na 137,7 milijona. Zaradi nižje pričakovane realizacije nekaterih prihodkov se znižujejo tudi odhodki.

Kot je v zvezi s spremembami proračuna razložila predstavnica mestne uprave Mateja Cekić, ta odhodke za 1,8 milijona evrov znižuje iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki bodo pobrani šele naslednje leto, manj bo tudi denarja od prodaje občinskega premoženja.

Temu primerno so proračun prilagodili tudi na odhodkovni strani in časovnico nekaterih načrtovanih projektov premaknili v naslednje proračunsko leto. So pa hkrati za kar 1,3 milijona evrov povečali sredstva za subvencioniranje mestnega avtobusnega prometa.

Kanglerjeva lista je bila nezadovoljna tudi s predlagano menjavo na mestu direktorice medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, od koder se po odločitvi nadzornega sveta in današnji potrditvi predloga po dolgih letih poslavlja Tanja Vindiš Furman, naslednja štiri leta pa bo sklad vodila Irena Španinger.

Dosedanji direktorici Tanji Vindiš Furman se namreč izteka štiriletni mandat. Na razpis za delovno mesto direktorja se je prijavilo šest kandidatov, en ni ustrezal pogojem razpisa. 

Sobotno parkiranje še naprej ostaja brezplačno

Gladko je šlo skozi tudi odločanje o nekaterih spremembah parkirnega režima v mestu. Z 22 glasovi za in 11 glasovi proti so namreč mestni svetniki sprejeli odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskih cestah v drugi obravnavi.

Čas plačljivega parkiranja v mestu bo poenoten – povsod v beli coni bo parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro. Prvih 10 minut parkiranja bo odslej brezplačnih. V coni 5 (območje Ljudskega vrta) se bo parkirnina pocenila z 80 na 50 centov na uro, le na južni strani stadiona Ljudski vrt (del Gregorčičeve ulice) bo v ostala pri sedanjih 80 centih na minuto.

Na ostalih parkiriščih v beli coni se cena parkiranja ne bo spremenila, na štirih zaprtih občinskih parkiriščih, kjer je dostop omejen z zapornico (Sodna, Mlinska in Loška ulica ter Rakušev trg) pa se bo cena ure parkiranja povišala z enega na 1,20 evra. Cene dveletnih parkirnih dovolilnic za stanovalce na območju plačljivih parkirnih con se bodo povišale na 150 oziroma 180 evrov (odvisno od parkirne cone).

Za športne programe v letu 2020 nekaj manj kot 4,1 milijon evrov

Ob koncu seje so svetniki potrdili še letni program športa za prihodnje leto, ki za programski del namenja 4,1 milijona, za investicijsko vzdrževanje objektov in opreme pa še dodatnih 700.000 evrov. Športna zveza Maribor je podala pozitivno mnenje k programu.

Mestni svet je sprejel tudi odlok o izbiri in sofinanciranju dejavnosti izvajalcev letnega programa športa v Mestni občini Maribor, po skrajšanem postopku. Gre za čistopis odloka, s katerim se združujeta dva starejša odloka in se hkrati usklajuje z zakonom o športu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mackenzie_Grimwade

Z delom od doma zaslužim 134 na uro. Hkrati sem bil zelo presenečen, ker mi je sosed svetoval, naj se preusmerim na povprečno 120, vendar vidim, kako zdaj deluje. Doživljam množično svobodo zdaj, ko sem moj nejavni šef.

To počnem ......... w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Starejše novice