Družba za upravljanje terjatev bank po spodletelem poskusu za prodajo 100-odstotnega deleža Mariborske livarne Maribor in terjatev v višini devet milijonov evrov do te družbe naprej aktivno išče alternativne rešitve.

»V tej fazi potekajo pogovori z domačimi in tujimi strateškimi investitorji s ciljem ohraniti vsaj raven obstoječe proizvodnje in števila zaposlenih,« so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank.

Četudi je bil prodajni postopek za Mariborsko livarno Maribor zaključen brez izbire ponudnika, Družba za upravljanje terjatev bank kot vedno v podobnih primerih še naprej aktivno išče alternativne rešitve, so zatrdili.

Dodali so, da je Družba za upravljanje terjatev bank vseskozi skrbna lastnica Mariborske livarne Maribor, ki je bila v obliki nedonosnih terjatev prenesena na družbo iz več sistemskih bank.

Kot so povzeli, je Družba za upravljanje terjatev bank družbo Mariborske livarne Maribor v preteklosti reševala skozi prisilno poravnavo, ji zagotavljala likvidnostna sredstva, izvedla dokapitalizacijo družbe z denarnim vložkom ter konverzijo terjatev v kapital, v času pandemije covida-19 odobrila moratorij na odplačilo glavnic in izvajala druge potrebne ukrepe za ohranitev družbe. 

Prodajni postopek se je začel že septembra

Prodajni postopek Mariborske livarne Maribor, ki ga je Družba za upravljanje terjatev bank začela septembra 2021, se je zaključil brez izbire ponudnika. To se je zgodilo, ker ponudba s strani strateškega investitorja ni ustrezala pričakovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank.

Pri postopku je Družba za upravljanje terjatev bank za pomoč pri strokovni ter pregledni prodaji angažirala finančnega ter pravnega svetovalca. Med devetimi interesenti, ki so podali nezavezujoče ponudbe, je bila tudi skupina zaposlenih.

V drugo fazo postopka je bilo nato povabljenih najboljših šest ponudnikov, Družba za upravljanje terjatev bank pa je prejela eno zavezujočo ponudbo s strani strateškega investitorja, so povzeli.

Livarno sta v ponedeljek obiskala gospodarski minister Matjaž Han in minister za delo Luka Mesec. Han je dejal, da bi bilo treba poiskati primernega strateškega partnerja, ki bo ohranil delovna mesta v Mariboru.

Mesec pa je pozdravil odločitev za ustavitev prodajnega postopka in način prodaje označil za neodgovornega, saj sta bil v igri po njegovih besedah tudi dva kupca, ki sta nezanesljiva.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Predlagam, da v stranki Levica in vsi ostali telebani v vladi, vzamete kredite na hipoteko in s tem denarjem pomagate odkupit MLM. Mlečno zobi Mesec in Kordiš bosta sigurno pomagala delavcem.

pohorskisvizec

Meščev mlečnozobec in kordišev pionir naj spišejo rešitev, če sploh vedo v kaj so se spustili. Odličen predlog. Naj meščev lukec in kordišev pionir vzamejo kredite ali hipoteke in rešijo MLM.

Starejše novice