Bomo že v začetku marca sedeli na terasah gostinskih lokalov? To pravi gospodarski minister.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek poudarja, da so tako na ministrstvu, ki ga vodi, na vladi pa tudi v stranki SMC zavezani skladnemu regionalnemu razvoju Slovenije.

Da so odgovorni za ustvarjanje pogojev za enakomeren gospodarski razvoj na vseh obmejnih problemskih območjih, dodaja.

Kot predsednik stranke doživljal pogrom

Minister Počivalšek pravi, da je vesel, da se je v ponedeljek, ko so poslanci odločali o nezaupnici, končala večmesečna saga takšnih in drugačnih konstruktov. Razočaran je, da niso ustvarili pogojev, da bi kot družba našli minimalni konsenz, s katerim bi se poenotili o ukrepih, s katerimi bi premagali težko zdravstveno krizo. Pravi, da na tem področju delajo neenotno in da mora del odgovornosti prevzeti tudi vlada.

Zaradi velikih pritiskov je zadovoljen, da se je ta zgodba končala. 

»Kot predsednik te stranke sem celo leto 2020 doživljal pogrom zaradi preproste odločitve, da sem se za nekatere odločil za napačno stran. Zame ni napačne strani,« pojasnjuje.

Dodaja, da je stranka SMC stranka, ki je usmerjena v prihodnost, ne v levo ne v desno niti približno ne nazaj, ampak naprej. Zato so z vsemi, ki tako razmišljajo pripravljeni sodelovati. 

Minister Počivalšek pravi, da je kot predsednik stranke celo leto 2020 doživljal pogrom zaradi preproste odločitve.

Krizo v Sloveniji smo solidno prestali

Po besedah ministra Počivalška smo krizo v Sloveniji kljub nekaterim težavam solidno prestali. Pravi, da bi lahko že konec tega leta prišli blizu tistemu, kar je bilo pred začetkom krize. 

Ponedeljek, ko so poslanci odločali o nezaupnici vladi, ga veseli tudi zato, ker so klofuto dobili tisti, ki od daleč dirigirajo pogrom na vlado. Pravi, da ima včasih navado, da jim poimenuje s šaljivimi imeni.

»Igralec tetrisa, rumenokljuni črni ptič in modri mož iz ozadja. To so fantje, ki si domišljajo, da lahko to državo vodijo na 'joystick', preko izvoljenih ljudi v parlament,« dodaja.

Zdaj pa se je dokazalo, da to ne gre in da je treba narediti tudi kakšen korak v gospodarstvu, meni. 

Koalicijske vlade so naporne

Dodaja, da so dovzetni tudi za kritiko in si ne domišlja, da so vse zadeve naredili pravilno, vendar verjame, da se trudijo in da so v danih okoliščinah naredili maksimalno. 

»Ker sem bil član treh koalicijskih vlad, lahko odgovorno rečem, da so vse koalicijske vlade naporne, da pa imam izkušnje z mojimi kolegi z leve strani, v tem smislu, da je preveč egotripov, da se ne da dogovoriti ničesar v zvezi s konstruktivnimi zadevami za naprej,« pravi minister.

Odpiranje gostinskih teras že marca

Minister Počivalšek poudarja, da je ključno, da se po zadnjem odprtju dejavnosti obnašamo odgovorno, da se stanje ne bo začelo ponovno slabšati. Želi si, da se stanje v državi sledilo predvidenemu semaforju, do rumene in potem zelene faze.

»Ker verjamem, da bomo že v rumeni fazi lahko začeli odpirati tudi gostinski del s terasami. Mislim, da je vredno sprejeti tudi kakšne dodatne omejitve, da bomo delali s polovičnimi prostorskimi kapacitetami, samo, da začnemo na neki način delati,« pravi.

Spomnimo, da bi po zadnjih napovedih strokovnjakov lahko v rumeno fazo prišli v začetku marca. Sicer pa minister še pravi, da moramo delati, saj država ne bo in nima v nedogled možnosti financirati to, da ne delamo, drugič pa tudi zato, da premagamo psihološko krizo.

Minister Počivalšek je prepričan, da turizem po postcovid eri, ne bo takšen, kot je bil do zdaj, da ne bo masoven, »ker bomo vsi skrbeli za svoje zdravje, ker bomo dopuste preživljali v kontroliranih mehurčkih«.

Potrebno prestrukturiranje turistične ponudbe

Zato bo po njegovih besedah treba premisliti, kako se bo ponudba prestrukturirala. Poudarja, da v zadnjih desetih letih v Sloveniji nismo naredili niti enega turističnega hotela, tukaj misli večje hotele v turističnih krajih. “Tu imamo izvorno bolečino, približno 70 odstotkov slovenskih hotelskih kapacitet je v državnih rokah, to še na Kubi ni tako.”

Zato si želijo, da bi vse razpršene hotelske kapacitete skoncentrirali na enem mestu

»Meni očitajo, da podržavljamo ta podjetja. Ta podjetja so danes državna, mi želimo samo to, da bi bila bolje upravljana, da ne bi bila upravljana s centrov izven lastnika, ki je država, in da bomo v naslednji fazi prišli do takega lastniškega stanja, ki bo tudi investicijsko,« dodaja.

Dodaja, da so Slovenijo na področju investicij v hotelske turistične kapacitete južni sosedi prehiteli po levi in desni. Dokler ne bo narejen pomemben korak naprej, ne bo nič od turističnega razvoja. Vendar poudarja, da je treba imeti tudi majhna in srednja podjetja. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Yebo vam je gnoj mater, on krade vas denar in zere po gostilnah, vi pa ste zaprti kot psi !

11 (nepreverjen)

Počivalšek je res groza od človeka vendar kdo pa je zapret? Mogoče se tebi to zdi, ko se ne moreš zapijat po kafičih? Kupi si alkohol pa se načrepaj nekje na neki livadi, če že ne moreš biti srečen doma!

In reply to by Maribor1943 (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Toti koruptni hlod pa naj bo raje kar tiho

Starejše novice