Gospodarski minister se je jasno in glasno postavil na stran avtomobilskega giganta, ne odpuščenih delavcev (foto: Mediaspeed).
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, odslej tudi predsednik SMC, se je v prvi izjavi po izvolitvi dotaknil odpuščanj v Magni Nukleus. Z ostrimi besedami, ki jih je namenil odpuščenim delavcem, se je jasno postavil na stran avtomobilskega giganta.

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki danes zapolnil še čevlje predsednika Stranke modernega cetra, je Magna doslej izpolnila vse, kar je zapisano v pogodbi.

Vodilnim je potrebno prepustiti, da sami izberejo delavce, je dejal v prvi izjavi po izvolitvi na vrh stranke SMC in brez milosti okrcal odpuščene delavce.

»V Magni obstajajo delovna mesta ne službe. Kolikor vem, niso najemali telefonistov in pa tistih, ki zamujajo na delo, ampak delavce, ki morajo za tistih 1250 evrov neto plače korektno teh osem ur tudi oddelati,« je dejal.

Magna je šesterico proizvodnih delavcev uradno odpustila zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Sindikat je pridobil dokumente, kateri razkrivajo razloge kot so kršitve oziroma disciplinski ukrepi, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih.

Po besedah predsednika konfederacije Gvida Novaka gre za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, poroča STA.

Ustrezni disciplinski postopki niso bili izvedeni, zato pravne podlage za odpuščanje ni, je po poročanju Radia Slovenija prepričan Novak. Med odpuščenimi naj bi bila tudi oseba s sindikalno imuniteto.

Eden od odpuščenih delavcev, svojega imena in priimka ni želel razkriti, je za Mariborinfo dejal: »Govora o odpuščanju je bilo že kak teden prej, ni se pa vedelo, koga bodo odpustili. Vsa hala delavcev je bila na trnih, kdo bo moral oditi. Med delovnim časom so nam nadrejeni naročili, da se moramo oglasiti v kadrovski službi. Tam so nas čakale odpovedi, da jih podpišemo. Odpovedni rok znaša 15 dniOdpravnin ne bo, čeprav smo bili zaposleni za nedoločen čas. Ker še ni minilo eno leto, do odpravnin nismo upravičeni. Varnostniki so nas pospremili nazaj v halo, kjer smo se na hitro poslovili od sodelavcev.«

Grenko je dodal: »Eno leto sem bil v Gradcu, pol leta sem delal le v nočni izmeni. Prišel sem v Slovenijo, obljubljeno mi je bilo marsikaj, potem pa me je čakalo tole.« Naslednja dva tedna, torej do konca izteka odpovednega roka, bodo delavci na izrednem dopustu. »Vse skupaj se mi zdi podobno mešetarjenju,« je sklenil odpuščeni delavec. Nekateri od odpuščenih delavcev so se že odločili, da bodo pravico iskali na sodišču.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Ce je delodajalec krsil zakon bo odlocilo sodisce in se bo videlo kako in kaj...sicer pa bo tako celotna slo javnost to spremljala pa bomo videli

LudiRusi (nepreverjen)

Ce bi vsi tako pocivali kot Pocivalsek bi vsi dobili odpovedi

In reply to by Navijac (nepreverjen)

pohodnica (nepreverjen)

in to na delovnem sodišču, hahahaha

Pisarija (nepreverjen)

Odpuščenih je bilo 6 (šest) delavcev in o tem piše celotna Slovenija... zakaj? Če so bili odpuščeni na pravno sporen način, bo odločilo sodišče. Vsebinsko pa niti ni pomembno. So bili pač odpuščeni.

Sendvić in šal (nepreverjen)

Mogli bi samo lapat in nič delat, tako kot Počivalšelk, pa naj tudi njih država fojtra, Jodlar pa naj si sam dela.

janez kranjski (nepreverjen)

Zelo nekorekten komentar ministra, glede v naslov članka

Romano (nepreverjen)

Res da niso zaposlili telefonistov. So pa najeli varnostnike.

Svet je postal… (nepreverjen)

... ja in varnostniki morajo pospremiti delavce ven, narediti sceno pred celo firmo …. a se to ne da na drugačen način rešiti. Mediji so pokvarili cel svet, vse je potrebno dramatizirati … A ne gre tako, da prejmeš po šihtu odpoved, od jutri naprej nastopiš dopust in greš …. saj nič ne pravim, če so bili odpuščeni iz malomarnosti do svojega dela in so bili pred odpovedjo s tem že vsaj 2x disciplinsko opozorjeni …. s tem da, kje pa je meja 'malomarnosti do svoje dela?' Za vsakega novodobnega managerja, ki morda v življenju ni držal izvijača v roki, je ta meja drugje. Nekdo bo zazehal pa ga bo odpustil, ker bo rekel da spi na delovnem mestu, da nima kaj zehati....
Morda pa je bil to scenarij že ob začetku firme, da po nekaj mesecih naredijo dramo, da potem ostali 'zmrznejo', ne bodo zahtevali prav nič in pridno delali za minimalca …. torej magna bo sedaj delala po slovenskih merilih, ne več po avstrijskih, plače bodo do polovično avstrijske, čez čas v magni ne bo niti slovenca ampak yuga … v Avstriji pa bodo odpustili vse slovence...pretočili delo v slovenijo...magna se bo širila, slovenci pa brezposelni...

Starejše novice