Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je prejel pooblastilo Vlade Republike Slovenije za podpis pogodbe o izvedbi strateške investicije z Magno Steyr ter Občino Hoče-Slivnica.

Pogodba, ki bo podpisana v torek na mariborskem letališču, opredeljuje finančno podporo, ki jo bo država namenila Magni za investicijo v neposredni bližini mariborskega letališča. Prva faza lakirnice, ki bo prinesla 404 zaposlitev je vredna nekaj manj kot 150 milijonov evrov.

Vlada bo Magni Steyr dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude. Druga faza investicije avtomobilskega velikana naj bi prinesla še dodatnih 1500 delovnih mest, s čimer je izpolnjen pogoj najmanj 1000 delovnih mest za podelitev spodbude za strateško investicijo.

V torek začetek gradnje

Podpis pogodbe je po besedah Počivalška zadnji korak pri vlogi države Republike Slovenije pri omenjeni strateški investiciji na območju občine Hoče-Slivnica. V teh dneh bo gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno, pripravljalna dela na terenu pa so se že začela.

»Pripravljalna dela za investicijo lakirnice so se pričela, gradbeno dovoljenje mora postati pravnomočno, prva lopata pa se bo zasadila 17. oktobra na lokaciji,« je prejšnji teden povedal Počivalšek.

Magna se bo zavezala za najmanj 1000 delovnih mest

»Ta sredstva so v povezavi s strateško investicijo, tudi dve številki iz prvega dogovora sta za nas pomembni: Magna se bo zavezala za najmanj 1000 delovnih mest, ta investicija pa bo v tej fazi težka 100 milijonov evrov. V prvi fazi jih zagotavljajo 400, vendar pa morajo v petih letih priti do najmanj 1000 delovnih mest – gre za minimalno, kar od njih pričakujemo in jim zato dajemo, kar jim dajemo,« pravi minister, ki je odgovoril na vprašanje o komisiji, ki naj bi spremljala investicijo, da so »imena šestih članov že dogovorjena, danes pa naj bi jih tudi objavili«.

V Magni naj bi po Počivalškovih besedah šlo za »trda pogajanja, saj sta obe strani želeli dobiti čim manj za čim več«. 

»Verjamem, da bo Magna izpolnila vse svoje zaveze, mislim, da se vsi strinjamo, da so maksimalno odgovorno podjetje vedo, kaj so obljubili in verjamem, da bodo podpisano in zahtevano izvedli. Če ne, pa bomo ponovili vajo,« je s trdnim prepričanjem prejšnji teden zagotovil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice