Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je znašel pod hudim pritiskom zaradi razkritij o političnih pritiskih pri dobavi zaščitne opreme.

Podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci naslovil pereče vprašanje, ki ga je sinoči načela oddaja Tarča na RTV Slovenija, v kateri je uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve razkril določene politične pritiske pri dobavi zaščitne opreme.

Za podpis pogodb s posameznimi dobavitelji bi naj tako pritiskali minister Zdravko Počivalšek, vodja medresorske skupine državni sekretar Damijan Jaklin, predsednik SLS Marjan Podobnik in celo nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle

Počivalšek trdi, da se je zgodba v zadnjih tednih spremenila v zrežiran in politično motiviran lov na njegovo glavo, medtem ko dejstva, podatki in objektivne okoliščine izginjajo. Ob tem je izpostavil tri ključna obdobja, ki so bistvena v tej zadevi, obdobje ob pojavu epidemije, ob razglasitvi epidemije in obdobju po umiritvi razmer. 

Za podpis pogodb je odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve

Navedel je, da je vlada Marjana Šarca 27. februarja sprejela sklep o sprostitvi rezerv zaščitne opreme in nadomestitev državnih rezerv do konca leta. Nato je 11. marca ista vlada naložila izvedbo aktivnosti za pridobitev nujno potrebne zaščitne opreme brez javnega naročanja.

Dan po zaprisegi nove vlade Janeza Janša je ministrstvo za gospodarstvi razvoj in tehnologijo dobil nalogo, da operativno pomaga pri zavodu z dobavo zaščitne opreme. Za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme je vlada 24. marca imenovala tudi medresorsko delovno skupino, v kateri je tudi šest resornih ministrstev skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dan po tem, pa je še ministrstvo ustanovilo projektno skupino, ki je nudila podporo zavodu pri koordinaciji z namenom čim prejšnje realizacije nabave zaščitne opreme.

»Ne jaz, niti moji sodelavci nismo lobirali ali politično vplivali na odločitev. Nismo imeli niti časa niti volje, saj je bil cilj zagotoviti čim prejšnjo realizacijo pogodb,« je zagotovil Počivalšek, ki je pojasnil, da za podpis pogodbe odgovarja Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, v njihovi pristojnosti pa je zgolj nadzor, ki ga tudi izvršujejo.

Minister je dejal, da so po 10. aprilu lažje zadihali, ko so dobili dobavo 20 tonske pošiljke Joca Pečečnika in 7 tonsko iz logističnega centra na Kitajskem. Od tistega dne so v poziciji, da lažje izbirajo med ponudniki in se lahko pogajajo o oceni. 

»Po tej odločitvi je zavod izvedel manever, ki je sodu izbil dno, ko je za ceno, za katero bi se lahko pogajal, ko smo že imeli zadostno količino opreme, sklenil pogodbo pod pogoji, ki niso bili odraz realnih potreb,« je povedal in dodal, da sta bila tako takratni direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek kot njegov namestnik Ivan Gale večkrat pozvana k ureditvi razmer in zagotovitvi transparentnosti.

Kaplja čez rob, po Počivalškovih besedah, pa je bila pogodba z dne 14.4 s podjetjem SLA Marketing za skoraj 2 milijona evrov za dobavo 1,8 milijona mask. Z nekdanjim direktorjem ne želi obračunavati v medijih, je pa odredil notranjo revizijo in pripravljen vse dokaze predložiti računskemu sodišču, policiji, preiskovalni komisiji in tudi na morebitni interpelaciji, je zatrdil minister.

Vse telefonske pogovore in elektronska sporočila, ki jih je opravil z Zakrajškom, ki naj ne bi bil na bolniškem, ampak v samoizolaciji, je ravno tako pripravljen predložiti javnosti. 

Pritiski za realizacijo že podpisanih pogodb

Ob tem je Počivalšek večkrat poudaril, da sami niso izvajali nobenih političnih pritiskov, ampak želeli zagotoviti čimprejšnjo realizacijo že podpisanih pogodb. Od 1000 prejetih ponudb je zavod podpisal pogodbo z 31 podjetji, dve od teh sta od pogodbe odstopili, 29 pa jih trenutno dobavlja opremo. 

»Ko govorite o silnih pritiskih, je treba vedeti, da smo v času nujne potrebe po opremi vsakodnevno izvajali komunikacijo z zavodom, da realizira pogodbe. Vse, kar sem govoril, sem govoril v času, ko so bile pogodbe že podpisane,« je razložil in pojasnil, da so bila le tri podjetja sposobna dobaviti respiratorje. 

Minister trdi, da bi ob tempu, ki ga je bila ekipa zavoda navajena iz mirnega obdobja, danes ne imeli še nobene maske. Izbire dobaviteljev je delala vladna medresorska skupina, zavod je podpisal pogodbe in blago izplačeval po dobavi. Dobava respiratorjev pa je bila pokrita z bančnimi garancijami, je še pojasnil.

»Vse pogodbe so bile podpisane s strani zavoda, večinoma s strani gospoda Galeta, ki je bil namestnik direktorja,« je potrdil minister.

Po 10. aprilu je v Sloveniji dovolj velika zaloga zaščitne opreme, da se lahko država začne pogajati o vsebini in ceni z dobavitelji, je dejal Počivalšek, ki ne vidi nobene afere, ampak odlično opravljeno delo, s katerim so omogočili državi, da bo prešla v naslednjo fazo izhoda iz epidemije.  

»Ne vidim potrebe po odstopu, to so konstrukti, ki se bodo jasno pokazali,« je komentiral pozive k njegovemu odstopu in odpovedi sodelovanja v sinočnji Tarči. Priznal je sicer, da bi zagotovo lahko kaj naredili bolje, ampak je po njegovem »po bitki lahko biti general«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice