Mariborski mestni svet je v ponedeljek na seji v prvi obravnavi sicer soglašal s podaljšanjem časa plačljivega parkiranja v mestu, ni pa se strinjal s skrajšanim postopkom potrjevanja sprememb.

Do prihodnje seje naj bi občinski odlok sicer še nekoliko popravili, mestne svetnike je namreč zmotilo to, da naj bi bilo po novem plačilo parkirnine možno za najmanj eno uro.

S predlogom podaljševanja časa parkiranja želijo zmanjšati promet v mestu

O predlogu sprememb odloka v smeri izboljšanja prometne situacije v mestu so na Mestni občini Maribor na naša vprašanja odgovorili: »Cilj je zmanjšanje prometa v mestnem jedru, sledimo Celostni prometni strategiji, ki predvideva omejevanje motornega prometa in povečanje uporabe alternativnih oblik mobilnosti kot je kolesarjenje, vožnja z avtobusom in hoja. S predlogom podaljševanja časa parkiranja v belih conah smo sledili prošnjam stanovalcem v mestnem jedru, ki imajo dovolilnice za parkiranje a ne najdejo prostega mesta predvsem v popoldanskem času.«

Predlagajo enotno parkirnino glede na čas parkiranja

Na občini še poudarjajo, da se »predlaga sprememba časa plačevanja parkirnine parkirnih površina na in ob javnih cestah (tako imenovana bela cona). Parkirnina se naj obračunava enotno glede na čas parkiranja, ne glede na to, kje se območje nahaja. Predlaga se plačilo parkirnine ob delovnih dneh med 7 in 20. uro ter ob sobotah med 7. in 13. uro. Cene parkiranja se ne spreminjajo, se pa urejajo po sistemu bližine mestnemu središču ter zasedenosti posameznega parkirnega območja ali prostora. Preučili bomo svetniške predloge in pomisleke ter pripravili končni predlog spremembe odloka za sprejetje na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor.«

Trenutno je treba na večini parkirnih mest v središču Maribora parkirnino plačevati ob delovnikih med 8. in 17. uro, le na Lentu so parkirna mesta plačljiva do 20. ure. V soboto je parkiranje brezplačno.

Na določenih parkiriščih dvig cene za 20 centov

»S sprejetjem predlagane spremembe 66.c člena se bo na parkiriščih, ki so posebej urejena izven vozišč javnih cest in na katerih se parkira pod pogoji upravitelja parkirišča (trenutno koncesionarja Marprom), parkirnina obračunavala enotno med delavniki med 6. in 22. ter ob sobotah med 7. in 13. uro. Na tovrsten način trenutno delujejo štiri parkirišča in sicer parkirišče na Sodni ulici oziroma Ulici talcev, parkirišče Rakušev trg, parkirišče na Mlinski ulici in parkirišče na Loški ulici. Predlaga se nova cena urnega parkiranja na teh parkiriščih spremeni in sicer poviša iz 1 evra na 1,20 evra za vsako začetno uro parkiranja. Cena mesečnega zakupa ostaja nespremenjena in znaša z zakupom posameznega parkirnega mesta v višini 65 evrov,« pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

»S cenovno politiko želimo voznike spodbuditi, da avtomobile pustijo zunaj centra mesta ali doma in se v mesto odpravijo z alternativnim prevozom,« so še pojasnili.

»Ob uvedbi daljšega časa plačevanja parkirnine, se posledično predlagajo tudi spremembe cen parkirnin za izdajo dovoljenj upravičenim stanovalcem in pravnim osebam. Tako se predlaga dvig cene parkirnine za dveletno dovoljenje za stanovalce iz 144 evrov na 180 evrov, oziroma iz 120 evrov na 150 evrov (odvisno od parkirnega območja). Enaka sprememba se predlaga za parkirnine za letna dovoljenja pravnim osebam,« še pojasnjujejo.

Dvig cene parkirnin menda ne bo osiromašil mesta

Na občino smo se prav tako obrnili z vprašanjem o tem, ali bodo povišane cene parkirnin osiromašile mestno jedro. »Ne drži, primer je območje Lenta, kjer smo na predlog stanovalcev čas na beli coni podaljšali do 20. ure in do danes nismo dobili pritožb o zmanjšanju števila obiskovalcev v lokalih na Lentu, po uvedbi takšne ureditve parkiranja. S parkirno politiko na območjih, ki so v bližini centra mesta, se cena parkiranja na uro znižuje iz 80 centov na 50 centov,« pojasnjujejo in menijo, da bo s podaljšanjem parkirnin mesto Maribor zdaj primerljivo z drugimi slovenskimi mesti.

Spremembe odloka o občinskih cestah so sprva nameravali sprejemati po skrajšanem postopku, a so se mestni svetniki raje odločili za običajen, torej dvofazni postopek. Predlagane spremembe bi torej morali potrditi še na eni od prihodnjih sej, v drugi obravnavi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amiminitis

Mrtvo mesto.

A (nepreverjen)

Ni panike, itak nimam kaj počet v centru. Potrebno bi bilo prestavit vse šole in ustanove na rob mesta, pa bi stanovalci imeli mir. Upravna enota bi lahko imela poslovalnico v vsakem večjem trgovskem centru recimo...

Starejše novice