Foto: Jure Banfi
Zavod Športni objekti Maribor, ki je v preteklih letih posloval z izgubo, se je v preoblikoval v družbo Šport Maribor. Dolgovi zavoda do javnih podjetij se bodo zdaj preoblikovali v lastniške deleže novonastale družbe.

Mariborski mestni svetniki bodo na ponedeljkovi seji med drugim obravnavali tudi točko o dokapitalizaciji družbe Šport Maribor

Kot je predstavil Mitja Senekovič iz sekretariata za splošne zadeve, mestnemu svetu predlagajo dokapitalizacijo družbe Šport Maribor v dveh fazah.

V prvi fazi se bodo terjatve, ki jih imajo štiri podjetja, in sicer Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Nigrad in Snaga pretvorile v lastniške deleže družbe Šport Maribor.

»Gre za zapadli dolg, ki še trenutno ni poplačan in se bo to rešilo na ta način, da bodo te štiri družbe pridobile lastniške deleže v novi družbi Šport Maribor,« je povedal. Vrednost teh deležev znaša 462 tisoč evrov.

Ko bo prva faza zaključena, preidejo na drugo fazo, v kateri bo Javni holding Maribor odkupil vse te deleže, vključno z deležem Mestne občine Maribor. Javni holding Maribor bo tako postal stoodstotni lastnik družbe Šport Maribor.

S tem uresničujejo tri cilje

Senekovič izpostavlja, da se s tem zasledujejo trije cilji.

»Kot prvo bodo poplačane terjatve teh štirih podjetij. Drugi cilj je, da bo družba Šport Maribor kot izvajalka javne službe prešla pod okrilje holdinga. Tretji cilj pa je, da bo se s tem povečala kapitalska ustreznost družbe Šport Maribor,« pojasnjuje. 

»Trenutno je takšna situacija, da ta štiri podjetja niso poplačana. S tem, ko jih bo Javni holding Maribor odkupil, bo možnost, da bodo poplačane. Edina razlika bo ta, da bo dobiček manjši, ki bo šel Mestni občini Maribor,« še razlaga Senekovič. 

»Dolg je nastajal vsaj osem let,« pa dodaja mariborski podžupan Samo Peter Medved in nadaljuje: »Javni zavod Športni objekti Maribor je posloval negativno in je šel tudi na mestni svet s sanacijskim programom, v katerem je direktor takrat predvidel zadolževanje pri bankah.«

Tega mestni svet takrat ni sprejel. 

Podžupan odgovarja tudi na vprašanje, kdo bo to plačal. »Zadeva se bo plačala iz dobička, se pravi gre za finančno nevtralno transakcijo,« razlaga.

Ob tem izpostavlja, da Šport Maribor trenutno ne posluje slabo in da ne ve, od kod nasprotne informacije. »Tukaj ne prihaja do nakupa nekega bolnika, ampak govorimo o družbi, ki posluje pozitivno,« je zaključil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice