Mestna občina Maribor je danes s partnerji in podporniki Partnerstva za Pohorje predstavila Strategijo razvoja Pohorja.

Strategija razvoja Pohorja je prvi strateški dokument, ki pokriva širok spekter izzivov in ima podporo 28 partnerjev na celotnem območju Pohorja, sporočajo iz Mestne občine Maribor. Njena vrednost bo tolikšna, kolikor bo v prihodnosti zastavljenih ciljev in predvsem uresničenih projektov.

Zaveza Partnerstva za Pohorje je bila, da se bodo začeli usklajevati cilji in projekti, s pomočjo katerih bo Pohorje postalo zelena destinacija z evropsko uveljavljeno tržno znamko. 

»Pomemben korak k temu je bil narejen s pripravo 'Strategije razvoja Pohorja', ki prvič celovito združuje vsa področja, ki v tem trenutku predstavljajo izziv na Pohorju. V njej so bili analizirani ključni problemi in potrebe, s pomočjo katerih so bili določeni ukrepi za njihov razvoj ter jih finančno ovrednotili,« so sporočili iz mariborske občine.

Predsednik Partnerstva za Pohorje, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je v nagovoru strategije uvodoma zapisal: »Kar delamo, je zgodovinsko.« Ob tem dodaja: »Že v preteklosti so v občinah okoli Pohorja čutili enako močno željo, da se z vseh strani, z vrha in obronkov, povežemo na tem našem skupnem hribu. A mi smo prvi, ki to željo uresničujemo.«

Podžupan Samo Peter Medved izpostavlja, da je bilo v preteklosti že več poskusov povezovanja med sosednjimi občinami, vendar nikdar v smislu partnerstva vseh občin, ki mejijo na Pohorje. Občin in pridruženih deležnikov v partnerstvu je kar 28. Prvič je ustvarjena tudi skupna razvojna strategija na področjih zaščite narave, turizma, gospodarstva, infrastrukture in kvalitete bivanja. 

Miselni premik v obravnavi Pohorja kot razvojne priložnosti za širšo regijo pozdravlja tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki poudarja, »da ima Pohorje vse predispozicije, da natančno sledi usmeritvam slovenskega turizma: butično, 5-zvezdično in trajnostno«.

S pripravo strategije je bil narejen pomemben strateški korak glede soglasja o želeni prihodnosti razvoja Pohorja in prednostnih naložbah. 

»Med prioritetnimi projekti je vzpostavitev povezane turistične destinacije Pohorje z vso potrebno infrastrukturo, ki je osnova za razvoj turizma. Naslednji pomemben projekt je vezan na za Pohorje zelo pomembno gospodarsko panogo – sečnjo in predelavo lesa, ki jo želimo dodatno spodbuditi z vzpostavitvijo lesarskih centrov. Tretji nosilni projekt predstavlja vzpostavitev Regijskega parka Pohorje, kjer bi zavarovali in vzpostavili nadzor nad naravovarstveno najbolj ohranjenimi deli Pohorja,« pojasnjuje Uroš Rozman, vodja priprave strategije in direktor Mariborske razvojne agencije.

O možnostih podpore pri ključnih projektih s strani države minister Počivalšek poudarja: »Želim si, da bi prizadevanja občin za enovito razvojno politiko Pohorja temu območju prinesla več priložnosti za to, da bi sredstva, ki jih država namenja gospodarskemu in regionalnemu razvoju ter razvoju turizma, v večji meri prišla sem, v te kraje na Pohorju.«

Kako pomembno bo, da bo Pohorje dobilo podporo tako s strani občin kot države, se zaveda in dodaja tudi Rozman: »Pomoč države pričakujemo pri projektih prenove državnih cest, gradnje in prenove žičnic, vzpostavitvijo Regijskega parka Pohorje ter lesnega centra ter drugih finančnih spodbud v podporo podjetništvu in promociji destinacije. Predvsem pa si želimo, da bi bilo Pohorje v novi finančni perspektivi deležno večjega deleža evropskih sredstev, kot do sedaj. Skupaj z občinami in drugimi deležniki na Pohorju pa lahko vzpostavimo povezano turistično destinacijo ter poskrbimo za ustreznejšo ureditev kolesarskih in pešpoti ter boljšo informacijsko infrastrukturo. Veliko pa lahko občine naredijo tudi s sprejemom ustreznih prostorskih planov, ki bodo zagotavljali razvoj nujno potrebne infrastrukture na Pohorju.«

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Če denar ni iz tvojega žepa, je idej, kako ga porabiti, ogromno

Navijac (nepreverjen)

Pa saj je to ze bilo videno in lakomnost v casu tkimenovane univerzijade.Proracun 300 mio...potem pa mojstri se prijavnine mislim da 3 mio niso mogli skup napaklat in je mislim da takratno Luksicevo minstrstvo za solstvo placalo...potem pa se tako ve zgodba kako se je koncala tako s takratnimi vladarji Pohorja in dogodkom.Seveda kot vedno odgovarjal ni nihce

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

jernej88 (nepreverjen)

Končno ena pametna pobuda povezovanja za razvoj Pohorja, s tem pa tudi Maribora. Končno se nekaj premika, po letih in letih govorjenja. Pohorje ima res ogromen potencial, poglejte, kaj so Avstrijci naredili iz njihovih hribov na Štajerskem... par žicnic in zrihtanih kolesarskih prog, kulinarika in povezana ponudba cele regije - pa so kmetje iz hribov, ki so se rodili v štali, ker bolnice niso poznali, danes milijonarji.

Danvid (nepreverjen)

Ker ima zdaj država se ful časa ukvarjati s tem propadlim poslom"vi bi pa še denar imeli.

Navijac (nepreverjen)

No pa da vidimo kaj bo realizirano

Djuro (nepreverjen)

Vse kar se je vlagalo v Pohorje so uničili oligarhi z nespametnimi projekti in prodajo ! Danes je Pohorje urbanistična in ekološka katastrofa ,ki je namenjena dnevnim kolesarjem ali smučarjem . Vse ostalo je propadlo . Poglejte kako izgleda breg ?

Starejše novice