FOTO: Bobo
»Ugotovil je, kje je realnost,« odstop Mira Cerarja komentira politični analitik Božidar Novak. Sloveniji se medtem obetajo predčasne volitve.

Slovenija se je prebudila v jutro po odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja, da v luči odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru odstopi s položaja. Zdaj je že jasno, da predsednik republike Borut Pahor ne bo predlagal novega mandatarja, ampak bo razpisal predčasne parlamentarne volitve. Ocenjuje, da bo do njih prišlo predvidoma v drugi polovici maja.

Ključno vprašanje, ali si je Cerar s to potezo rešil kožo ali je zaključil s svojo politično kariero, ostaja v slovenski politični sferi brez pravilnega odgovora. Politični analitik Božidar Novak odgovarja takole:

»Ugotovil je, kje je realnost. Ne maketa, ne stavka, ne kršenje ustave, ne zapiranje opozicije niso njega vrgli, ampak to, da je po mojih informacijah ta vlada že podpisala čez 100 milijonov evrov pogodb za gradnjo drugega tira. Tisti, ki so to podpisali, nimajo več zakonske podlage za to in jih ne morejo več v obraz pogledati ali pa še kaj hujšega. Drugega mu ni preostalo, kot da odstopi. 

Saj to ni nova zgodba, pri Magni je bilo isto. Gradbinci so že gradili, preden so bile pogodbe podpisane. Že so delali gradbene stebre, že so merili. Bojim se oziroma sigurno je preveč naiven vstopil v politiko. Prišel je kot neomadeževan ustavni pravnik, za katerega se je pokazalo, da nima pojma o realnem življenju v politiki.«

»Bojim se, da bo stranka težko prišla v parlament«

Pa je to konec Cerarjeve politične kariere? Zelo verjetno. »Bojim se, da bo stranka težko prišla v parlament. Ne vem, kaj bo počel po volitvah,« komentira Novak. 

Cerar je del krivde za neuspeh preložil tudi na koalicijske partnerje. Mu lahko to škoduje v kampanji, ki sledi? 

»Ne,« odgovarja politični analitik in dodaja: »Vsi ti koalicijski partnerji so bistveno bolj etablirani kot on. SD je stranka, ki je vrsto let na vrhu, zna vladati, isto velja za DeSUS, ki je stranka profiliranih kadrov, ki so nekoč bili mladinci pri popitu. Ti bodo preživeli vsako vlado, tudi še kakega Šarca, še kakega Cerarja. Njim ne bo škodilo, bo pa škodilo tej kvazi liberalni opciji na sredini.«

Kdo s tem odstopom največ izgublja?

»Ne vem, če kdo izgublja. To bi moral Cerar narediti pred letom in pol, ne pa včeraj oziroma danes ponoči. Sindikati nimajo do jeseni kaj početi. Zakaj bi sindikati izgubili, če so že toliko dobili? Če so že toliko v prevelikem deležu narodnega dohodka?

Veste, kaj je velika sreča? Nihče ne bo zgubil, vsi bomo dobili. Velika sreča je, da imamo regulativo Evropske unije, da smo del velikega evropskega gospodarskega sistema, zakonodajo pišejo v Bruslju. Kdor koli je na vladi, se bistveno ne bo spremenilo. Vse bodo pokazale volitve, na volitvah je pa vse možno. Lahko zmaga levi, lahko zmaga desni. Lahko je nizka volilna udeležba, vse je možno,« meni Novak. 

Bi lahko bil Cerar primer novega obraza, ki se ni izkazal in ali lahko to celo škoduje Marjanu Šarcu?

»Ljudje volijo najmanj slabo opcijo. To je zelo možno, kar ste rekli. Pri Šarcu se je pokazalo, da nima ne programa, ne ljudi, da ima samega sebe. Ima neke referente iz občine Kamnik in neke didžeje okoli sebe, to ni dovolj za resno politiko vladanja. On je konec koncev igralec, komedijant ... Ljudje imajo vedno prav, na dan volitev se lahko vse zgodi.« 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kaj nima? (nepreverjen)
Ruda Gorski (nepreverjen)

Kaj " cmerar " Kaj se cmerič in jočeš,.....sam sebi si lagal ves ta čas,....posledično še nam poštenim državljanom Slovenije ! Še lastni oče se te sramuje,.... Prosim te ne kandidiraj s svojo stranko,.... Raje se skri,..in tudi stranko skrij nekam daleč,..globoko,..da te noben ne vidi več ! Sram te bilo pacek !!!

Naša Republika (nepreverjen)
črnogled (nepreverjen)

»"Ljudje volijo najmanj slabo opcijo." To pa ne bo držalo.Če pogledamo samo dva,tri mandate nazaj,bomo hitro ugotovili,da volovci volijo najslabšo možno opcijo.A se analitiku Novaku zdi,da so bili AB,Pahor in sedaj Cerar,bila najmanj slabe možne opcije?Mislim,da je tu usekal mimo.Vedno znova se je izkazalo,da so bile te izbire najslabše možne.

Starejše novice