Lani je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 130 oseb, to je 10 oseb več kot leto pred tem. Zato policisti začenjajo selekcijsko kontrolo hitrosti.

Na odseku med Trojanami in Blagovico bodo policisti v ponedeljek začeli z izvajanjem selekcijske kontrole hitrosti. Gre namreč za ukrep, s katerim policija želi izboljšati prometno varnost na tem kritičnem delu štajerske avtoceste, sta danes poudarila predstavnika Policije in Družbe za avtoceste RS.

Kljub temu, da se je število huje in lažje poškodovanih v prejšnjem letu zmanjšalo, se je za 8 odstotkov povečalo število umrlih v prometnih nesrečah.

Nova policijska vozila, prilagojena za delo na avtocesti

Policija je deležna novih avtomobilov za delo na avtocesti. Ministrstvo za notranje zadeve je v sodelovanju s Policijo namreč zaključilo naročilo za operativni najem vozil za potrebe policije. Policija bo prejela skupno 42 avtomobilov Škoda Octavia RS.

Nova vozila so zmogljivejša in dobro vidna, hkrati pa imajo na strehi že integrirano tablo za izpisovanje sporočil, kar je za delo na avtocesti še posebej pomembno, pišejo na spletni strani Policije.

V uporabo Specializirani enoti za nadzor prometa in vsem postajam prometne policije po državi danes predajajo deset označenih policijskih specialnih vozil, ki po svojih karakteristikah in dodatni opremi ustrezajo vsem zahtevam za varno in učinkovito delo na avtocestah.

Opazovanje prometa odslej tudi s helikopterjem

"V zadnjih dveh letih smo v policiji zaradi finančnih omejitev nadzor prometa iz zraka s pomočjo helikopterja izvajali le izjemoma oziroma v zelo majhnem obsegu. Nadzore iz zraka nameravamo sedaj okrepiti. Prvo opazovanje bomo izvedli že februarja, marca pa bomo aktivnosti nato še okrepili," pojasnjuje Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi.

Nadzor iz helikopterja poteka tako, da je poleg pilotov v plovilu prisoten prometni policist – opazovalec, ki s policijskimi patruljami na tleh posreduje podatke o kršitvah in stanju prometa.

"Nadzor prometa iz zraka je med pomembnimi segmenti nadzora, preko katerega lahko ugotavljamo hujše kršitve v cestnem prometu, še posebej na avtocestah in drugih cestah, kjer je klasični nadzor prometa otežen. Vozniki lahko v prihodnje pričakujejo, da bodo ponovno pogosteje nadzorovani iz zraka, policisti opazovalci pa bodo imeli v tem času zagotovljeno povečano število patrulj na cestah, ki bodo lahko ustavljale morebitne kršitelje," je še poudaril Vehovec in dodal, da je nadzor prometa iz zraka sicer primeren tudi za ugotavljanje morebitnih vzrokov za zastoje, zaradi česar lahko bolje organizirajo policijsko delo na cestah in tako hitreje odpravljajo zastoje in njihove posledice.

Foto: Spletna stran Policije

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice