Obalno-kraška regija se je spet obarvala v rdeče, tam so zato napovedane nove zaostritve omejitve gibanja. Kot poudarjajo policisti, bo prehajanje v in iz regije omejeno.

Trenutne razmere ne dopuščajo sproščanja ukrepov. V skladu z načrtom sproščanja zato še naprej ostajamo v oranžni fazi.

Izjema je Obalno-kraška regija, ki se je ponovno obarvala rdeče. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike se tam znova zapirajo določene trgovine in storitve.

Odprte lahko ostanejo vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Vlada bo v tej regiji zaostrila tudi ukrepe o omejitvi gibanja.

Vlada je včeraj začela z obravnavo strategije cepljenja. Ker gre za zelo pomemben dokument, so se odločili, da si bodo vzeli še nekaj dni za njegove dopolnitve, saj želijo, da bo vseboval vse potrebne informacije. Strategija bo sprejeta v naslednjih tednih.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila ugotovitve inšpekcijskih nadzorov v obdobju od 15. do vključno 21. februarja. Skupno so izvedli 3576 nadzorov in izrekli 25 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril in 151 upravnih ukrepov.

V gostinstvu je bilo opravljenih 193 nadzorov. Izrečene so bile štiri prekrškovne sankcije in šest opozoril. Na zunanjih javnih površinah je bilo 323 nadzorov, pri čemer so izrekli 61 opozoril. 

Pri nadzoru zaposlenih v šolah nepravilnosti niso ugotovili.

Napovedujejo poostren nadzor na smučiščih

Zdravstveni inšpektorji so v preteklem tednu izvedli dvanajst nadzorov na smučiščih in izdali 27 opozoril.

Nadzor gostinstva na smučiščih pa je pokazal tri neskladnosti, in sicer so bile na smučiščih Golte in Mariborsko in Areško Pohorje izrečene štiri sankcije po zakonu o prekrških, na smučišču Krvavec pa dve opozorili.

Dodatnih dvanajst nadzorov je na smučiščih izvedel tudi Inšpektorat za infrastrukturo, ki je neskladnosti ugotovil na devetih lokacijah.

Za prihajajoči vikend inšpektorji napovedujemo poostren nadzor na vseh odprtih smučiščih v Sloveniji.

Porast groženj inšpektorjem

Potza je poudarila, da zaznavajo povečano število groženj inšpektorjem. Gre tako za objave na socialnih omrežjih, kot tudi za neposredne grožnje na terenu.

»Poudarjamo, da bodo vsi primeri oviranja inšpekcijskih nadzorov brez izjeme predani organom pregona,« je povedala. 

Policisti pozivajo k upoštevanju priporočil

V obdobju od 18. do 24. februarja so policisti opravili nadzore na 14.664 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Od tega so izrekli 641 opozoril in izdali 279 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

V večini primerov je šlo za kršitev odloka o omejitvi gibanja ali nošenja mask.

»Ponovno prosimo vse, ki se odpravljate na smučišča, na izlet, v gore, v nakupovalna središča, da upoštevate vse veljavne zaščitne ukrepe in priporočila,« je povedal Pečjak. 

Številne nesreče na smučiščih

Pečjak je pozval k previdnosti na smučiščih, da zaradi malomarnosti ali pretirane drznosti ne pride poškodb. Samo v času med 18. in 24 februarjem so policisti obravnavali 27 nesreč na smučiščih, od tega se jih je več kot polovica končala s hudimi telesnimi poškodbami. Večinoma je šlo za mladoletne osebe. 

Policija opozarja, da bo v veljavo verjetno stopila prepoved prehajanja v Obalno-kraško regijo in iz nje. »Za vikend ne načrtujte izleta na obalo,« je zato poudaril Pečjak.

Več informacij o prehajanju meja Obalno-kraške statistične regije bo vlada podala jutri. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice