Od ponedeljka dalje se bo mogoče poročiti brez prič.

V veljavo stopa Družinski zakonik, ki prinaša več novosti glede sklenitve zakonske zveze. Med drugim pri sklenitvi zveze ne bo več nujna navzočnost prič, možna bo tudi sklenitev predporočne pogodbe.

Po novem priči pri poroki nista potrebni, če tega ne želita bodoča zakonca. 

»Živimo namreč v sodobnem času, ko ni več potrebe po pričah. Te so imele v preteklosti vlogo identifikacije oseb, ki sta sklepali zakonsko zvezo. Prav tako je bila njuna vloga ta, da sta lahko potrdili sklenitev zakonske zveze,« je za STA pojasnila Suzana Kraljić s pravne fakultete v Mariboru in dodala, da danes identifikacijo zakoncev opravijo z dokumenti.

Pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez zakonik podeljuje tudi županom kot osebam s posebnim ugledom v družbi, s čimer so pripravljavci besedila sledili pogostim željam med zakonci. 

Župani tako v času opravljanja svoje funkcije ne bodo več potrebovali posebnega pooblastila načelnika upravne enote, ampak bodo pooblaščeni že po samem zakonu.

Zakonik ureja tudi t. i. jubilejne poroke, torej ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, kar do zdaj ni bilo zakonsko urejeno. Po novem bo možno obletnico poroke obeležiti tudi na upravni enoti. Bo pa praznovanje kar drago, saj pravilnik določa, da je treba za to plačati 170 evrov, denar pa se »porabi za pokrivanje stroškov, ki jih ima upravna enota s ponovitvijo slovesnosti«.

Zakonik pa bodočima zakoncema po novem omogoča tudi sklenitev predporočne pogodbe, s katero bosta lahko med drugim uredila medsebojna premoženjska razmerja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Goodhelp

Dober dan vsem, moje ime je Gisela iz Nemčije. Rada bi se zahvalila velikemu dr. Okpa, da mi je pomagal in obnovil moj pokvarjen zakon, nikoli nisem verjela, da bi lahko spet dobila moža, potem ko sva se ločila že 2 leti in sem bila poskušal sem na vse načine, da bi ga dobil nazaj, kar mi je velikokrat spodletelo in sem se odločil, da ne bom več poskusil, vendar šele, dokler nisem naletel, kako je ta veliki Človek po imenu Dr Okpa nekomu obnovil razpadli zakon, ki je trajal 7 let, in bil sem presenečen, ker je bil moj komaj 2 leti . Morala sem mu torej poskusiti, če mi lahko tudi pomaga, kar je storil s svojimi močmi, in če na kratko povem, zdaj imam moža doma in živiva srečno skupaj kot še nikoli. Dr. Okpa želim ceniti in priporočati vsem, ki potrebujejo pomoč na katerem koli področju svojega zakonskega ali partnerskega življenja, in zagotavljam vam, da bo dr. Okpa obnovil in prinesel enotnost v vaš pokvarjen dom. Lahko ga kontaktirate po e-pošti: [email protected] ali pokličete na +27653527813.

Najlepša hvala, dr Okpa.

Starejše novice