Tudi tokratni poskus Družbe za upravljanje terjatev bank da proda 100-odstotni delež Mariborske livarne Maribor in terjatve v višini devet milijonov evrov do te družbe, je padel v vodo, so za STA povedali v slabi banki.

Prejete ponudbe naj bi bile prenizke. Prodaja Mariborske livarne Maribor bo sicer današnja tema obiskov ministrov Matjaža Hana in Luke Mesca v Mariboru.

Družba za upravljanje terjatev bank je nov postopek prodaje Mariborske livarne Maribor, ki ga opisuje kot priznanega proizvajalca aluminijastih tlačnih ulitkov in odkovkov iz bakrenih zlitin, začela septembra lani. 

Po poročanju časnika Dnevnik iz maja je nezavezujoče ponudbe oddalo več finančnih skladov iz tujine, med njimi nemški finančni sklad Mutares, in družba Kompas Shop.

A po pisanju časnika Delo z začetka junija naj bi Mutares na koncu edini oddal zavezujočo ponudbo, ki pa naj bi bila za Družbo za upravljanje terjatev bank prenizka. Slaba banka naj bi zato pristopila h kidričevskemu Talumu.

Tudi ta posel pa je vprašljiv, saj ga novo vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank po neuradnih informacijah STA še preučuje.

Prodaja livarne tema današnjih obiskov ministrov

Sindikati Podravja, katerih član je tudi sindikat delavcev Mariborske livarne Maribor, pa so bili doslej močno nezadovoljni, ker je postopek prodaje podjetja potekal v tajnosti. Spomladi so se odločno postavili proti morebitni prodaji podjetja špekulantom in izrazili zahtevo po kupcu, ki bo Mariborsko livarno Maribor ohranil kot celoto in z vsemi delovnimi mesti ter imel s podjetjem dolgoročne načrte.

Prodaja Mariborske livarne Maribor bo tako tudi tema današnjih ločenih obiskov ministrov za gospodarstvo Matjaža Hana in za delo Luke Mesca v Mariboru. Han ima namreč na sporedu obisk Mariborske livarne Maribor, kjer se bo sestal z vodstvom in sindikatom, Mesec pa srečanje s Sindikati Podravja.

Zadnji poskus prodaje Mariborske livarne Maribor je propadel leta 2018. Takrat naj bi se za družbo zanimal sklad KJK Capital, ki pa naj prav tako ne bi bil pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v Družbi za upravljanje terjatev bank.

Mariborska livarna se je v težavah znašla v času finančne krize, ko je bila tik pred stečajem, nato pa so sprožili dve prisilni poravnavi, z drugo se je podjetje izognilo črnemu scenariju. Podjetje je krenilo po poti sanacije, a je njen pozitiven trend prekinila pandemija covida-19.

Družba Mariborska livarna Maribor je v pandemičnem letu 2020 sicer zabeležila 2,1 milijona evrov čiste izgube, potem ko je ta v letu prej znašala 629.607 evrov.

Čisti prihodki od prodaje so leta 2020 nanesli 30,5 milijona evrov, leta 2019 pa 40,5 milijona evrov, je razvidno iz Ajpesa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Kdo si upa, mater li vam jebem, prodajat nekaj, kar so ustvarile prejšnje generacije iz nič? Kdo? Kdo misli, da ima pravico?

Starejše novice