Slika je simbolična (foto: Bobo).
Trinajstega maja je prenehal mandat poslancem prejšnje vlade. Nekateri od njih so se odločili za nadomestilo poslanske plače po prenehanju mandata. Preverili smo, kateri.

Pravico do nadomestila plače ureja zakon o poslancih. Nadomestilo pripada poslancu, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Pravica do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače

Prav tako tudi, če ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Torej dokler se bivši poslanec ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, mu pripada pravica do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata.

Poslanec, ki uveljavlja pravico do nadomestila plače, pa ne prejema drugih prejemkov in povračil, ki so mu pripadala, ko je opravljal funkcijo poslanca (povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, regres za prehrano, regres za letni dopust, nadomestilo za ločeno življenje, mesečni pavšal za pokrivanje stroškov za opravljanje funkcije poslanca v zvezi z delom v volilni enoti ...).

Za nadomestilo poslanske plače zaprosili tudi Trček, Židan, Rajić in Lep

Preverili smo, kdo od bivših poslancev, ki so bili izvoljeni v sedmi volilni enoti, je zaprosil za nadomestilo poslanske plače.

Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, so se za nadomestilo poslanske plače odločili Franc Trček, Gregor Židan, Branislav Rajić in Jurij Lep.

  • Franc Trček - za obdobje od 14. maja do 13. februarja 2023 mu pripada 1.809,60 evra, 
  • Gregor Židan - za obdobje od 14. maja do 13. novembra 2022 mu pripada 1.776,91 evra,
  • Branislav Rajić - za obdobje od 14. maja do 13. februarja 2023 mu pripada 1.847,98 evra,
  • Jurij Lep - za obdobje od 14. maja do 20. aprila 2023 mu pripada 1.959,42 evra.

Kdo nima pravice do nadomestila?

Sicer pa ima poslanec, ki je opravljal funkcijo poslanca že pred mandatom, ki mu je prenehal, za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj.

Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače.

Poslanec, ki je bil do potrditve mandata v delovnem razmerju in mu pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirujejo, po prenehanju mandata nima pravice do nadomestila.

Čas prejemanja nadomestila se poslancu, ki mu je prenehal mandat, šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo socialno zavarovanje oseb v delovnem razmerju, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbb (nepreverjen)

Franc Trček, Gregor Židan, Branislav Rajić in Jurij Lep......LUZERJI . Tako smo odločili volivci .

Fischer (nepreverjen)

A bodo imeli dovolj za kafe v vaški kafani??

pohorskisvizec

Paraziti, Trčen je prof. na faksu v Mb...preverite. ...Komaj za 1 žemljo in pariško klobaso imajo paraziti!

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice