Pošta Slovenije naj bi po neuradnih informacijah Večera in Siol.net konec tedna s prodajalci Intereurope dosegla dogovor o nakupu nekaj več kot 72-odstotnega deleža te logistične skupine iz Kopra. Pošta je premagala britansko družbo Xpediator.

Delež v Intereuropi prodajajo državna SID banka in NLB ter Gorenjska banka, SKB banka in Intesa Sanpaolo. Kot piše Siol. naj bi Pošta za vstop v lastništvo plačala okoli 105 milijonov evrov, Intereuropa pa naj bi imela skoraj za 70 milijonov evrov najetih posojil.

Na Pošti Slovenije za zdaj omenjenih informacij ne komentirajo, če bo do izvedbe posla zares prišlo, pa bo postala daleč največji logist v državi, piše STA.

Britanci ponujali več, a zahtevali ekskluzivo

Pošta Slovenije bi z nakupom Intereurope prišla do dodatnega in za svoje poslovanje zelo pomembnega vira prihodkov. Kdaj bi bil lahko posel zaključen še ni znano, saj ga morata potrditi še nadzorni svet Pošte in Slovenski državni holding. Kot poroča Večer, naj bi bil posel z upravo SDH že usklajen. Pred dokončnim prevzemom se mora izreči še Agencija za varstvo konkurence, vse skupaj pa naj bi se po pisanju časnika odvilo v prihodnjih mesecih.

Konkurent Pošte, družba Xpediator, je sicer po poročanju Siola v prvem krogu oddal višjo ponudbo, a so od prodajalcev zahtevali, da se z njimi pogajajo ekskluzivno. Zaradi strahu prodajalcev, da bo v nadaljnjih pogajanjih znižal ceno, so pogajanja z njim končali, britanski ponudnik pa do oddaje zavezujoče ponudbe sploh ni opravil skrbnega pregleda.

Usmerjeni v širjenje na logističnem trgu

Generalni direktor Pošte Boris Novak je marca v pogovoru za STA na vprašanje glede Intereurope dejal, da izjav v zvezi z aktivnostmi glede strateških odločitev in poslovnih partnerstev ne dajejo, potrdil pa je, da sta tako paketno poslovanje kot tudi logistične storitve glavna stebra njihovega poslovanja in jedro njihove strategije. 

Ob tem je dodal, da že dolgo niso več zgolj izvajalec univerzalne poštne storitve in so preko svojih družb PS Logistika in Feniksšped že zdaj vpeti v izvajanje logističnih storitev na trgih jugovzhodne Evrope, svojo prisotnost na teh trgih pa želijo še povečati.

»Tudi zaradi tega je smotrno in logično nadaljevati s širjenjem prisotnosti na logističnem trgu tako z organsko kot anorgansko rastjo, kar predstavlja najoptimalnejšo možnost hitre rasti. To pot so prehodili že mnogi poštni operaterji, saj logistika predstavlja logičen sosednji trg trgu izvajanja paketnih storitev,« je takrat za STA še dodal Novak.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Od kdaj ... (nepreverjen)

Slovenci podpiramo tuje kapitaliste? Svoboda narodu.

Bor113 (nepreverjen)

Ja poštarjem pa na koncu meseca brišejo vse nadure potem pa se sprenevedajo da o tem nič ne vejo glavno da je dobiček pa kurc gleda delavca

Starejše novice