Slika je simbolična (foto: Bobo).
September je na pobudo Alzheimer's Disease International od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se v svetu v povprečju na vsake tri sekunde razvije en nov primer demence, vsako leto pa na novo odkrijejo skoraj deset milijonov novih primerov oseb z demenco.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije  je v letu 2018 v svetu živelo že 50 milijonov oseb z demenco, do leta 2050 pa se bo to število več kot potrojilo, na vsaj 152 milijonov oseb z demenco. V svetu je v letu 2018 ekonomsko breme demence znašalo tisoč milijard ameriških dolarjev, do leta 2030 se bodo stroški podvojili.

Ekonomski stroški demence bodo skokovito naraščali tudi v Evropi, med letoma 2008 in 2030 bodo po ocenah narasli za več kot 40 odstotkov in bodo v letu 2030 znašali že več kot 250 milijard evrov.

Demenca in kognitivni upad sta vodilna vzroka invalidnosti in odvisnosti od pomoči drugih širom po svetu, umrljivost zaradi demence pa je peti najpogostejši vzrok smrti v svetu.

Pošta Slovenije bo septembra v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija izvedla vrsto dejavnosti za ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje stigme.

Med drugim bodo prihodnji teden gospodinjstva v večjih mestih prejela letake o prvih znakih demence, pristopu do oseb z demenco in kontaktnih podatkih Združenja Spominčica.

Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z začasnim generalnim direktorjem Pošte Slovenije Tomažem Kokotom.

Kako in zakaj ste se povezali z Združenjem Spominčica v skupnem projektu ozaveščanja o demenci?

»Pošta Slovenije se z veseljem vključuje v različne družbeno odgovorne projekte, nekaj pa jih vodi tudi sama. 

Ker se naši zaposleni pri svojem vsakodnevnem delu, bodisi v poštnih poslovalnicah bodisi na terenu, srečujejo z osebami z demenco, smo takoj podprli predlog Združenja Spominčica, da bi se povezali in skupaj, vsak po svojih močeh, ustvarili okolje, v katerem bo osebam z demenco lažje živeti. 

Združenje Spominčica že četrt stoletja skrbi za podporo osebam z demenco in njihovim svojcem, pri čemer postaja njihovo delo z leti vse bolj zahtevo, saj dobiva demenca tudi pri nas razsežnost epidemije. 

Veseli me, da lahko pomagamo o tej tihi in pogosto skriti bolezni ozaveščati slovensko javnost. Naš cilj je, da postane demenca v družbi čim bolj prepoznana in s tem čim manj stigmatizirana. 

Želimo si, da bi osebe z demenco dobile pravočasno diagnozo in ustrezno pomoč, zato se mora vsak med nami usposobiti za prepoznavanje prvih znakov bolezni in za ravnanje z osebami z demenco.«

Kakšna bo ključna vloga Pošte Slovenije v projektu oziroma kakšne aktivnosti boste izvedli?

»Pošta Slovenije bo septembra, v svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni, izvedla vrsto aktivnosti za ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje stigme. 

Tako bodo prihodnji teden gospodinjstva v vseh večjih mestih po Sloveniji prejela informativne letake o prvih znakih demence, ustreznem pristopu do oseb z demenco in ključnih kontaktih Združenja Spominčica, kjer lahko bolni in njihovi svojci najdejo nasvete in pomoč. 

Prav tako bomo v poštnih poslovalnicah na to temo namestili plakate in širšo javnost pozvali, naj preko sms sporočil donira Združenju Spominčica.

Zaposleni na Pošti smo 21. septembra, ki je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, v znak podpore nosili vijolične pentlje, svetovni simbol ozaveščanja o demenci. 

Pošta ima veliko moč povezovanja in tej se bomo v tem projektu še posebej posvetili.«

Kako boste pripravili zaposlene Pošte Slovenije na odgovorno nalogo, da se bodo lahko aktivno znašli v stikih z osebami z demenco?

»Ko smo se povezali z Združenjem Spominčica v projektu ozaveščanja o demenci, smo se zavedali, da lahko v tem družbeno odgovornem projektu uspemo le, če se bomo tudi zaposleni na Pošti Slovenije dovolj dobro seznanili s problematiko demence. 

Spominčica bo zato posebej za nas pripravila spletni seminar, v katerem nam bodo strokovnjaki predstavili vse ključne podatke o demenci ter nas med drugim naučili, kako ustrezno pristopiti k osebam z demenco in kako z njimi komunicirati. 

Verjamem, da bo to znanje marsikomu zelo koristilo.

Ozaveščevalna akcija bo potekala ves september, vendar se s tem kampanja ne bo zaključila.«

Kakšni so vaši načrti v prihodnje?

»Res je, sodelovanje s Spominčico bomo nadaljevali tudi po septembrski kampanji. Letake, ki jih bodo ta mesec prejela gospodinjstva v večjih mestih, bomo pozneje pošiljali tudi v druge, manjše kraje po Sloveniji, tako da bomo dosegli čim širšo javnost. Cilj je sleherni slovenski kraj. 

V prvem koraku smo se odločili za večja urbana središča, ker so tam starejši od 65 let zaradi šibkejših socialnih vezi še posebej ranljivi, poleg tega jih kar tretjina živi samih. 

V prihodnje se nameravamo vključiti tudi v mrežo demenci prijaznih točk, ki deluje pod okriljem Združenja Spominčica. To pomeni, da bodo posamezne poštne poslovalnice, ki bodo izpolnile pogoje, pridobile naziv demenci prijazna točka, ki ga podeljuje Spominčica. Tako bomo tudi v manjših lokalnih okoljih opozarjali na to bolezen.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice