Poštarji po vsem svetu 9. oktobra praznujejo svetovni dan pošte. A slovenski poštarji sporočajo, da bodo praznovali svoj praznik šele tistega dne, ko jim bo lastnik prisluhnil.

9. oktobra pred 146 leti je bila ustanovljena Svetovna poštna zveza. Gre za drugo najstarejšo organizacijo na svetu, Slovenija pa se je včlanila leta 1992. V zadnjih letih si prizadeva za prenovo in transformacijo poštnega sektorja. 

Ključni izzivi njenih članic so vnesti v poštno omrežje najnovejše tehnologije, kot sta digitalizacija in spletna prodaja, pa tudi opozarjanje politike, da je potrebno aktivnejše pristopiti k ustreznim sistemskim ureditvam delovanja poštnih operaterjev in s tem ohranjanje dostopnosti univerzalnih poštnih storitev.

Sindikat poštnih delavcev: Pošta Slovenije od lastnika ne dobi nikakršnih sredstev

V zadnjih letih vse več članic Evropske unije ugotavlja, da se kompenzacijski sklad - razdelitev stroška med vse izvajalce univerzalne poštne storitve, ki se plačujejo v sklad, iz katerega se potem krije morebitni neto strošek posameznega izvajalca - kot mehanizem povračila oziroma financiranja eventualnih neto stroškov iz obveznosti univerzalne storitve ni obnesel niti na trgih z močneje razvito konkurenco.

Tako so nekatere evropske države v zadnjih desetih letih v državne poštne operaterje investirale več kot 20 milijard evrov.

»Na drugi strani v Republiki Slovenije, državni poštni operater Pošta Slovenije od svojega lastnika ne dobi nikakršnih sredstev oziroma pomoči. Kljub opravljanju javne poštne storitve, se Pošta Slovenije financira sama. Sama skrbi za poštno državno omrežje, investira kolikor se da in lastniku ustvarja večmilijonski dobiček. Posledica je, da slovenski poštni operater pri razvoju vse bolj zaostaja za tujimi poštnimi operaterji, iz dneva v dan išče nove tržne niše, da lahko vzdržuje omrežje, ki ga država zahteva,« sporočajo iz Sindikata poštnih delavcev in opozarjajo, da so posledice zapiranje pošt na ruralnih območjih.

V enem mesecu zbrali skoraj 6000 podpisov s strani državljanov

»Uprava Pošte Slovenije že vrsto let trka na vrata politike in jim predstavlja možne rešitve, a politične volje in posluha ni. Tokrat smo potrkali mi, delavci. V enem mesecu smo zbrali skoraj 6000 podpor s strani državljanov in v naslednjem tednu bomo uradno vložili pobudo o spremembi zakona o poštnih storitvah,« so še zapisali, poudarjajo pa, da vsi v Pošti Slovenije, ki problematiko financiranja univerzalne poštne storitve poznajo, spremembo zakona podpirajo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Jebite se prasci sluzbe I ate samo po vezah pa kljub temu niste zadovoljni

Starejše novice