Sindikat poštnih delavcev je ob decembrskih težavah pri prenosu paketov na upravo Pošte Slovenije naslovil več zahtev za izboljšanje razmer.

Kot so sporočili iz Sindikata poštnih delavcev, so v zadnjih dveh tednih nenehna tarča medijskih objav in polemik glede odgovornosti zaradi nastalih težav pri prenosu paketov.

Pojasnjujejo, da so že konec novembra na odboru za gospodarstvo v državnem zboru opozorili, da zaradi zakona o poštnih storitvah, ki Pošti Slovenije nalaga izvajanje univerzalnih poštnih storitev, nastaja velika gospodarska škoda.

»Zaradi omenjenega zakona, na Pošti Slovenije ne smemo prerazporediti naših internih resursov, tako delavcev kot vozil, na tržni segment, torej paketno dostavo. Sedaj je posledica vidna vsem,« opozarjajo delavci Pošte Slovenije.

»Poleg tega se je zaradi neustreznega načina financiranja v preteklih letih zaprlo 65 pošt in posledično sedaj prihaja do večjih dodatnih obremenitev zaposlenih in nezadovoljstva strank zaradi povečanega časa čakanja za vstop na poštno poslovalnico,« meni pooblaščenec Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič.

Na upravo Pošte Slovenije so naslovili zahteve

Zahtevajo, da se v roku osmih dni sprejme pravilnik o trajnem dodatku za posebne obremenitve dela zaradi bistveno povečanega obsega dela in pogojev zaradi epidemije covida. Hkrati pričakujejo, da se pričnejo pogajanja tudi glede izplačila poslovne uspešnosti.

Delavci Pošte Slovenije pričakujejo še, da uprava do 1. januarja 2021 pripravi izračune in osnutek spremembe organizacije dela na tak način, da se loči delovno silo in sredstva potrebna za izvajanje univerzalnih poštnih storitev, od delavcev in sredstev potrebnih za izvajanje tržnih storitev. Zahtevajo, da uvedba spremembe organizacije dela prične veljati s 1. julijem 2021.

Do uveljavitve zahtevane spremembe organizacije dela, pa še zahtevajo, da delavci prejemajo 10-odstotni dodatek za delo v neenakomernem delovnem času.

»V kolikor od uprave ne dobimo pozitivnega odgovora in pripravljenosti, da sledijo zahtevam, bomo delavci na Pošti Slovenije primorani poslužiti drugih oblik sindikalnega boja za dosego boljšega standarda tako za zaposlene kot za stranke,« še žugajo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SDSS (nepreverjen)

Zaprite se v objekte do izpolnitev zahtev hrano si naročite po spletu .

Starejše novice