Število opozoril policije se je povečalo za slabih 12 odstotkov, število glob pa zmanjšalo za 40 odstotkov.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Brez večjih kršitev na turističnih točkah, pohvale za Zlato lisico

Skupno število opravljenih nadzorov od 11. do vključno 17. januarja 2021 je bilo 3615. Izrečenih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril po zakonu o prekrških in 91 upravnih ukrepov.

»V soboto in nedeljo smo bili prisotni na petnajstih izletniških točkah po celotni državi. Preverjali smo morebitne prehode regij, zbiranje in prevzemna mesta pri gostincih ter morebitno izposojo športne opreme. Vse lokacije so bile dobro obiskane; vendar večjih kršitev nismo ugotavljali,« je pojasnila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Iz poročil, ki so jih poslali drugi pristojni organi, pa je izpostavila pohvalo Inšpektorata za šolstvo in šport za organizatorja športne prireditve Zlata lisica v Kranjski gori, saj je bila po besedah Potze organizacija dela na enako vrhunskem nivoju kot že v Planici.

Nadzor na cepilnih mestih

Inšpektorji pa so preverjali tudi cepilna mesta, in sicer:

  • za koliko odmerkov cepiva so zaprosili, 
  • koliko odmerkov so prejeli,
  • koliko cepljenj so izvedli, 
  • kdo je bil cepljen, 
  • ali o cepljenjih poročajo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju.

Do dne 30. decembra 2020 je bilo skladno z navodilom proizvajalca iz posamezne viale pridobljenih pet odmerkov cepiva; od 31. decembra dalje pa je bilo na podlagi mnenja posvetovalne skupine za cepljenje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dovoljeno iz posamezne viale uporabiti šest odmerkov cepiva.

V okviru 21 nadzorov je bilo ugotovljeno, da so cepilna mesta skupno prejela 13.055 odmerkov cepiva, skupno število cepljenih oseb pa je bilo 14.441.

Cepili osebe, ki niso sodile v prednostne skupine

Ob tem je bilo ugotovljeno tudi, da je bilo 297 odmerkov cepiva, kar predstavlja delež dva odstotka, porabljenih v nasprotju s strategijo, ki pri cepljenju določa prednostne skupine.

»Pri šestih zavezancih smo ugotovili neskladnosti, saj so cepili v nasprotju s strategijo. Večinoma je šlo za cepljenje oseb, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, na primer sorodniki, partnerji in prijatelji,« je dejala Potzeva.

Poudarila je, da so bile te osebe praviloma cepljene z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva – torej v primerih, ko je bilo iz posamezne viale pridobljenih šest odmerkov in to pred 20. januarjem 2021, odkar velja obveznost pridobivanja šestega odmerka cepiva.

Ob ugotovljenih nepravilnostih inšpektor ukrepa z upravno odločbo, v kateri zavezancem naloži, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo.

Kršitve tudi v tem tednu

V tem tednu pa so do vključno včeraj pregledali še petnajst cepilnih mest. Pri treh izvajalcih je bilo ugotovljeno, da so cepili tudi družinske člane svojih zaposlenih oziroma posameznike, ki skladno s strategijo v prvi fazi do cepljenja niso upravičeni. Postopki so še v teku.

Velik delež kršitev odkritih po prijavah

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak se je uvodoma zahvalil vsem, ki so upoštevali veljavne omejitve prehajanja med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo prebivališče, za namen izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij.

V zadnjih sedmih dneh, od četrtka, 14. januarja, do srede, 20. januarja, so policisti ob opravljanju rednih nalog, opravili še nadzore na 16.046 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Pri tem so izrekli skupaj 1.247 ukrepov, od tega 906 opozoril in izdali 333 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

»Večji delež prej naštetih kršitev odlokov smo policisti ugotovili, ko smo ali sprejeli prijave občanov o kršitvah javnega reda in miru, ali pri nadzoru cestnega prometa ali pri prehajanju državne meje na mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah,« je dejal.

V primerjavi s tednom dni prej so policisti izvedli za 3,7 odstotka več nadzorov in sprejeli za dobro četrtino več klicev občanov. Pri tem so izrekli za 9,1 odstotek manj ukrepov, in sicer se je število opozoril povečalo za slabih 12 odstotkov in zmanjšalo število glob za 40 odstotkov.

Največ ukrepov je bilo izdanih na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer 423, sledijo Celje (383), Novo mesto (138), Koper (97).

Sicer pa policisti vsakodnevno po 21. uri zelo skrbno opravljajo nadzore v večjih mestih, prav tako pa opravljajo kontrolo na cestnih povezavah, pri čemer zaznavajo glede odlokov manjše število kršitev.

Namen policije pri vseh nadzorih je, da se z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovan cilj - spoštovanje ukrepov za preprečevanje virusa, pri čemer policija vedno izhaja iz načela sorazmernosti.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
baba od župana (nepreverjen)

za takšno pizdarijo
bi morala biti smrtna kazen
in to takoj brez pritožbe
Zaradi tega bo oen pošteni bolnik umrl
ker so drugemu dali cepivo
npr ker je imel denar

dd (nepreverjen)

NE BOMO SE CEPILI Z VAŠIMI CEPIVI

SLO (nepreverjen)

Ti ne rabiš eni pa se kot vidiš grebejo. Do neke mere si sam sebi gospodar.

In reply to by dd (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Kot vedno in povsod v sloveniji kdo je pri koritu pride prvi na vrsto

Starejše novice