Foto: Bobo
Pred pričakovano torkovo podražitvijo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih.

Na bencinskih servisih po Sloveniji zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih.

Ponekod prihaja zaradi tega tudi do kratkoročnih izpadov zaloge, so za STA pojasnili v Petrolu. Po poročanju portala 24ur.com do težav občasno prihaja tudi na servisih OMV in MOL.

V torek je za pričakovati občutnejša podražitev bencina in dizla.

Petrol trdi, da so povečali dobavo goriva in imajo na zalogi zadostne količine goriva

V Petrolu navajajo, da povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, kjer se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že v teku dneva. Obenem pa so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

V Petrolu opozarjajo še, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudami, omejitev predstavljajo tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern.

V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

Težave ima zdaj tudi MOL

Bralci iz raznih delov države sicer obveščajo, da pogonskih goriv (dizla, bencina ali pa kar obeh) na nekaterih servisih Petrola in OMV Slovenija ni mogoče natočiti.

Ob prihodu na črpalko jih pričaka sporočilo, ki jih obvešča, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi.

Medtem ko pri MOL Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam.

Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Do povečanega povpraševanja prihaja po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala.

Dvig cen bo občutnejši

Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AussiMussa (nepreverjen)

Na večih pumpah v MB ni dizelskega goriva ... imajo ga na Petrol/Poljane

Surfeiter (nepreverjen)

Ko goriva in ostalega sploh ne bo več, pa naj slovenski razumniki napišejo še eno izjavo podpore Ukraini in eno kritiko Putinu ... njim je/bo vedno lahko ... vsak od njih ima po 10 jurjev plače ...

pohorskisvizec

Bla bla,golobiček daj za poln tank.

. (nepreverjen)

jebo vam klopni meningoencefalitisu

. (nepreverjen)

moli boga za pticjo gripo

mbot (nepreverjen)

Gorivo jutri zagotovo bo.
V čem je problem?

Krup (nepreverjen)

Prav zanimivo je, ko je bila vojna na bližnjem vzhodu cene goriva gor, ker vse nafto dobivamo od tam. Sedaj je vojna v Ukrajini cene nafte gor, ker vse dobivamo iz Rusije. Pa gdo ima koga za norca. Sami izgovori za dvig cen nafte in vsega ostalega. Le kaj bi si izmislili če nebi bilo tega stanja v Ukrajini. Aja kovid bi bil še vedno aktualna tema. Ali pa kaka druga umetno ustvarjena bolezen.

Starejše novice